niedziela, 17 kwietnia 2016

Zupa pieczarkowo-porowa z groszkiem ptysiowym.

zupa pieczarkowaNa początek proponuję przygotować zupę krem z pieczarek i pora. Ma fajny, naturalny kolor oraz wyraźny, grzybowy smak. Kolejną jej zaletą jest krótki czas przygotowania. W większości zup w postaci kremu, warzywa podsmażam na maśle. Lubię, gdy jego smak buduje klimat dania. Moją pieczarkową podawałam z groszkiem ptysiowym i odrobiną kwaśnej śmietany. Równie dobre będą grzanki. Maciek poinformował mnie, że ponownie nastąpiło zjawisko indukcji myśli. Ciekawe o co chodziło? Rozwiązanie zagadki niebawem ;)



Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 1 por (tylko biała i jasnozielona część)
  • 3 szkl. bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki słodkiej śmietany (30%)
  • sól
  • pieprz
  • groszek ptysiowy

Wykonanie:

  • Warzywa umyć i pokroić w paski. Por podsmażać na maśle przez kilka minut, dodać pieczarki i dusić jeszcze przez chwilę.
  • Dodać bulion i gotować około 25 minut. Po tym czasie zmiksować blenderem, dodać słodką śmietankę, doprawić do smaku.
  • Podawać z groszkiem ptysiowym (lub grzankami).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz