Zupa pieczarkowo-porowa z groszkiem ptysiowym.
Na początek proponuję przygotować zupę krem z pieczarek i pora. Ma fajny, naturalny kolor oraz wyraźny, grzybowy smak. Kolejną jej zaletą jest krótki czas przygotowania. W większości zup w postaci kremu, warzywa podsmażam na maśle. Lubię, gdy jego smak buduje klimat dania. Moją pieczarkową podawałam z groszkiem ptysiowym i odrobiną kwaśnej śmietany. Równie dobre będą grzanki. Maciek poinformował mnie, że ponownie nastąpiło zjawisko indukcji myśli. Ciekawe o co chodziło? Rozwiązanie zagadki niebawem ;)Składniki:
- 500 g pieczarek
- 1 por (tylko biała i jasnozielona część)
- 3 szkl. bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki słodkiej śmietany (30%)
- sól
- pieprz
- groszek ptysiowy
Wykonanie:
- Warzywa umyć i pokroić w paski. Por podsmażać na maśle przez kilka minut, dodać pieczarki i dusić jeszcze przez chwilę.
- Dodać bulion i gotować około 25 minut. Po tym czasie zmiksować blenderem, dodać słodką śmietankę, doprawić do smaku.
- Podawać z groszkiem ptysiowym (lub grzankami).
Komentarze
Prześlij komentarz