Muffinki serowe z brokułem.
Składniki:
- 6 różyczek brokuła
- 120 g miękkiego masła
- 5 - 20 g drobnego cukru
- 3 jajka w temperaturze pokojowej
- 130 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 papryki w proszku
- 1/4 łyżeczki soli
- 40 g startego cheddara (lub innego ostrego sera)
- Różyczki brokuła zblanszować, by lekko zmiękły, lecz pozostały jędrne i zielone.
- Masło ubijać mikserem aż stanie się miękkie i kremowe.
- Dodać cukier i kontynuować ubijanie.
- Dodać kolejno po jednym jajku cały czas miksując.
- Dosypać suche składniki: mąkę, proszek, kurkumę, paprykę i sól. Dalej ubijać do dokładnego połączenia.
- Dodać starty ser i dobrze wymieszać łyżką.
- Formę do muffinek wysmarować masłem i do każdego zagłębienia nałożyć łyżkę ciasta.
- Stuknąć mocno formą o blat by masa się wyrównała na dnie.
- W każdej foremce umieścić różyczkę brokuła.
- Przykryć pozostałą częścią ciasta i postukać dla równomiernego wypełnienia foremek.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 25 - 30 minut. W trakcie pieczenia będzie wypływać stopione masło - to normalne.
- Kiedy muffinki zaczną lekko brązowieć - są gotowe.
pięknie wyglądają!
OdpowiedzUsuńDziękuję. Każda kolejna okazywała się ładniejsza w przekroju :)
UsuńBardzo ciekawy przepis :-)
OdpowiedzUsuńWarto wypróbować. Z uwzględnieniem tych uwag o cukrze ;)
UsuńPomysł genialny! Jeszcze nie jadłam muffinek na wytrawnie :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Będzie więcej!
UsuńInteresujące. A jak z brokułem to na pewno będą mi smakować.
OdpowiedzUsuń