niedziela, 10 kwietnia 2016

Muffinki serowe z brokułem.

muffinki serowo-brokułowe, muffiny cheddarowe
Te muffinki trzeba jeść koniecznie przekrojone! Zresztą po przecięciu pierwszej chce się sprawdzać od razu wszystkie kolejne - jak wyszły w nich drzewka ;) A jak smakują? Po pierwszym kęsie byliśmy zdziwieni. Po drugim raczej zaintrygowani. Po trzecim stwierdziliśmy, że jest super. Te babeczki zawierają cheddar i brokuły, a jednak są... słodkie... Tak! Czy każdemu musi to odpowiadać? Z pewnością nie, jednak warto spróbować! Zmieniłem proporcje w stosunku do amerykańskiego przepisu i Wy także czujcie się swobodnie w operowaniu ilością cukru. Myślę, że 20 g na sześć muffinek to maksimum, jednak przynajmniej te 5 g powinno być. Wiem jedno - mam ochotę zaraz zrobić te babeczki jeszcze raz! :)

Składniki:

  • 6 różyczek brokuła
  • 120 g miękkiego masła
  • 5 - 20 g drobnego cukru
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 130 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 40 g startego cheddara (lub innego ostrego sera)
Wykonanie:

  • Różyczki brokuła zblanszować, by lekko zmiękły, lecz pozostały jędrne i zielone.
  • Masło ubijać mikserem aż stanie się miękkie i kremowe.
  • Dodać cukier i kontynuować ubijanie.
  • Dodać kolejno po jednym jajku cały czas miksując.
  • Dosypać suche składniki: mąkę, proszek, kurkumę, paprykę i sól. Dalej ubijać do dokładnego połączenia.
  • Dodać starty ser i dobrze wymieszać łyżką.
  • Formę do muffinek wysmarować masłem i do każdego zagłębienia nałożyć łyżkę ciasta.
  • Stuknąć mocno formą o blat by masa się wyrównała na dnie.
  • W każdej foremce umieścić różyczkę brokuła.
  • Przykryć pozostałą częścią ciasta i postukać dla równomiernego wypełnienia foremek.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 25 - 30 minut. W trakcie pieczenia będzie wypływać stopione masło - to normalne.
  • Kiedy muffinki zaczną lekko brązowieć - są gotowe.

7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Każda kolejna okazywała się ładniejsza w przekroju :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Warto wypróbować. Z uwzględnieniem tych uwag o cukrze ;)

      Usuń
  3. Pomysł genialny! Jeszcze nie jadłam muffinek na wytrawnie :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Interesujące. A jak z brokułem to na pewno będą mi smakować.

    OdpowiedzUsuń