Warstwowy mus owocowy z jarmużem.
Jakiś czas temu pisałam o zakładaniu ogródka na balkonie. Na prośbę córki. Potem zostałam przepytana w pracy o kolejność moich ogrodniczych poczynań ;) Padło pytanie czy na dno doniczek wsypałam keramzyt? Kera....co? (wyszła na jaw moja ogrodnicza ignorancja). Teraz już wszystko wiem, keramzyt otrzymałam nawet w prezencie :) Plus kwiatki. Za wszystko pięknie dziękuję :) ♥♥ Dzisiejsze przedpołudnie spędziłam na balkonie. Wszystko jest już jak należy. W tych pięknych okolicznościach przyrody zrobiłam zdjęcie mojej pierwszej warstwowej propozycji. A jest nią mus owocowy z jarmużem. Do czerwonej warstwy użyłam mrożonej mieszanki owoców leśnych. Zrobiłam z nich sorbet. Można również przygotować z nich mus, rozmrażając je uprzednio i przecierając przez sitko. Pozbędziemy się wtedy pestek. Mnie one jednak nie przeszkadzały. Środkowa warstwa to banany z jogurtem naturalnym, a górna wspomniany w nazwie postu jarmuż. Ważne jest, aby w komponowaniu takich warstwowych deserów nie stawiać kontry prawu grawitacji. Na spód dajemy najcięższą warstwę, a na nią następne. Będziemy się wtedy cieszyć sukcesem :)
Składniki:
Warstwa czerwona:
Warstwa biała:
Warstwa zielona:
Wykonanie:
Składniki:
Warstwa czerwona:
- 250 g mrożonych owoców leśnych
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- 3-4 łyżki syropu trzcinowego (opcjonalnie)
Warstwa biała:
- 2 banany
- 200 g jogurtu naturalnego
Warstwa zielona:
- 80 g świeżego jarmużu (bez zgrubiałych łodyg)
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
Wykonanie:
- Każdą z warstw należy przygotować, używając blendera.
- Do szklanek nakładać kolejno przygotowane warstwy.
Komentarze
Prześlij komentarz