czwartek, 21 kwietnia 2016

Szaszłyki z kurczaka w marynacie jogurtowej.

szaszłyki z kurczakiem i warzywamiMarynowanie kurczaka w jogurcie naturalnym jest świetnym patentem na uzyskanie soczystego, aromatycznego dania. Najczęściej mięso przygotowane w taki sposób obtaczałam w pokruszonych krakersach i zapiekałam. Tym razem postanowiłam zrobić szaszłyki. Kawałki kurczaka przekładałam na przemian z cukinią, papryką i porem. Podawałam z pieczonymi ziemniakami i marchewką oraz sosem czosnkowym. I taki oto obiad zaserwowałam moim chłopakom po powrocie z wycieczki rowerowej. Byli zadowoleni :)



Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 por (tylko biała i jasnozielona część)
  • 1 mała cukina
  • 150 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka curry

Wykonanie:

  • Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny i przyprawami. Mięso pokroić w kostkę, przełożyć do miski z marynatą, wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
  • Warzywa umyć, pokroić.
  • Składniki na szaszłyki nakładać na przemian na patyczki.
  • Zapiekać w piekarniku z funkcją grill, nagrzanym do 200°C przez ok. 20 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz