Szaszłyki z kurczaka w marynacie jogurtowej.
Marynowanie kurczaka w jogurcie naturalnym jest świetnym patentem na uzyskanie soczystego, aromatycznego dania. Najczęściej mięso przygotowane w taki sposób obtaczałam w pokruszonych krakersach i zapiekałam. Tym razem postanowiłam zrobić szaszłyki. Kawałki kurczaka przekładałam na przemian z cukinią, papryką i porem. Podawałam z pieczonymi ziemniakami i marchewką oraz sosem czosnkowym. I taki oto obiad zaserwowałam moim chłopakom po powrocie z wycieczki rowerowej. Byli zadowoleni :)
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 300 g piersi z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 por (tylko biała i jasnozielona część)
- 1 mała cukina
- 150 g jogurtu naturalnego typu greckiego
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka curry
Wykonanie:
- Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny i przyprawami. Mięso pokroić w kostkę, przełożyć do miski z marynatą, wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
- Warzywa umyć, pokroić.
- Składniki na szaszłyki nakładać na przemian na patyczki.
- Zapiekać w piekarniku z funkcją grill, nagrzanym do 200°C przez ok. 20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz