Muffinki podwójnie czekoladowe.
- Mamo, to najlepsze babeczki, jakie w życiu jadłem! - taki oto komplement usłyszałam od syna :) Nie muszę chyba nikomu tłumaczyć, jakie uczucia temu towarzyszą. Po pierwsze zadowolenie, bo innym smakuje to, co się dla nich przyrządziło. Po drugie ogromna duma z faktu, że własne dziecko potrafi i chce pochwalić drugiego człowieka :)
A wracając do muffinek, rzeczywiście są dobre. Spód jest wykonany z gorzkiej czekolady, natomiast góra to mus z białej czekolady. Te dwa światy świetnie się uzupełniają i zdobywają nasze podniebienia. Bardzo lubię takie kontrasty. A Wy?
Składniki:
Spód:
Wykonanie:
Wierzch:
Wykonanie:
A wracając do muffinek, rzeczywiście są dobre. Spód jest wykonany z gorzkiej czekolady, natomiast góra to mus z białej czekolady. Te dwa światy świetnie się uzupełniają i zdobywają nasze podniebienia. Bardzo lubię takie kontrasty. A Wy?
Składniki:
Spód:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru (dałam brązowy)
Wykonanie:
- Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Przestudzić, dodać żółtka i wymieszać. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier. Masę czekoladową i ubitą pianę połączyć mikserem (na wolnych obrotach)
- Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do każdej nałożyć porcję ciasta (ok. 2 łyżek).
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 10-15 minut.
Wierzch:
- tabliczka białej czekolady
- 200 g śmietany kremówki (30 lub 36 %)
- 1 łyżeczka żelatyny
Wykonanie:
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Żelatynę wymieszać z łyżką zimnej wody, odstawić na 15 minut. Następnie rozpuścić na małym ogniu (nie może się zagotować).
- Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z przestudzoną czekoladą.
- Śmietanę ubić na sztywno. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach z czekoladą.
- Mus nakładać do papilotek na wystudzoną warstwę z ciemnej czekolady. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Cudowności! Wyglądają naprawdę smacznie!
OdpowiedzUsuńmmmm aż ślinka cieknie !
OdpowiedzUsuń