Domowy żółty ser.

domowy ser żółty z twarogu
W tygodniu serowym nie mogło zabraknąć domowego sera żółtego. Jakiś czas temu natknęłam się na ten przepis w internecie i co jakiś czas do niego wracam. Różni się nieco od tradycyjnego sera, który wytwarza się z użyciem podpuszczki. Delikatnie wyczuwa się smak twarożku. Występuje również pod nazwą sera smażonego. Świetnie pasują do niego różne dodatki, takie jak pieprz, kminek czy suszone pomidory. Nam bardzo smakuje i jest dobrą alternatywą dla sklepowych produktów oraz urozmaiceniem naszej diety. Polecam.



Składniki:

  • 750 g twarogu tłustego lub półtłustego
  • 1 l mleka 3,2%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka octu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki masła
  • pieprz ziarnisty kolorowy
  • szczypta kurkumy

Wykonanie:

  • Mleko z kurkumą podgrzać, nie gotować. Dodać rozdrobniony widelcem twaróg i podgrzewać aż z twarogu zrobią się małe grudki, a od mleka oddzieli się serwatka (około 30 minut).
  • Twaróg przelać na sito i odcedzić, powinien pozostać wilgotny.
  • W garnku rozpuścić masło, dodać twaróg, sodę, sól, ocet i pieprz i smażyć cały czas mieszając (łatwo się przypala). Składniki się połączą, powinien mieć ciągnącą konsystencję.
  • Przełożyć do naczynia wyłożonego folią aluminiową lub spożywczą. Schłodzić przez noc w lodówce.

Komentarze

  1. Pyszny jest taki domowy ser, często go robię :) Zapraszam do mnie na konkurs :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie wygląda! ile go wychodzi z tej porcji?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz