Muffiny cheesburgerowe.

burgery muffinkowe, cheesburger z muffinkowej formy,
Lubię od czasu do czasu przyrządzić domowe burgery. Domowe, ale w amerykańskim stylu, co zresztą jest raczej oczywiste ;) Chociaż niemal zawsze wszystko wychodzi świetnie, to jednak pojawia się pewien problem: jak przygotować burgery dla kilku osób naraz? Jak zjeść je wspólnie gorące? Teraz mam genialne rozwiązanie - użyć muffinkowej formy i grzecznie zaprosić do niej składniki na burgera. Bo przecież nie powiem brutalnie - wtłoczyć je tam ;) Wcale się tego nie spodziewałem, ale tak potraktowane cheesburgery wcale nie smakują tak samo jak normalne, nie - one smakują lepiej! Serio - spróbujcie :)
PS Nie zlekceważcie marynowanej czerwonej cebuli - to kluczowy element! Dwie łyżki octu, dwie łyżki cukru pudru, pół godziny - i gotowe :)

Składniki:

  • 3 bułki hamburgerowe
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 2 łyżki prażonej cebulki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki startego żółtego sera (ostrego)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz
  • 1 plasterek parzonego boczku
  • keczup
  • sos bbq
  • ostry ser pokrojony w małe plasterki (może być topiony cheddar w plasterkach) 
  • marynowana czerwona cebula
  • pokrojony w kostkę pomidor
  • olej do smażenia i natłuszczenia formy
Wykonanie:

  • Wołowinę podsmażyć na oleju do zbrązowienia - kilka minut.
  • Ostudzić i dodać jajko, cebulkę, starty ser, musztardę oraz sól i pieprz wg własnego smaku (po szczypcie). Dobrze wymieszać.
  • Bułki przeciąć na pół i delikatnie spłaszczyć dłonią. Ostrożnie umieścić w natłuszczonej formie muffinkowej.
  • Na spodzie każdej bułki umieścić łyżeczkę keczupu i kawałek boczku.
  • Rozdzielić masę burgerową równo na bułeczki i wyrównać.
  • Wsadzić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni i piec 20 minut.
  • Wyjąć i na każdy burger nałożyć po łyżeczce sosu bbq i kwadraciku sera.
  • Włożyć do piekarnika na kolejne 5 minut.
  • Podawać z marynowaną czerwoną cebulką i kawałkami pomidora. 
  • Można dołożyć wszelkie ulubione dodatki - słodko-kwaśne najlepsze!

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Lubię burgery i naprawdę uważam, że w tej wersji smaki lepiej się łączą, no i wszystko jest gorące.

      Usuń

Prześlij komentarz