Zupa serowa z brokułami.


zupa serowo-brokułowa, zupa z serka topionego,
Chciałem, żeby zupa serowa miała naprawdę serowy smak. Dlatego brokuły przygotowałem osobno i połączyłem z resztą dania tuż przed podaniem. Dzięki temu ten zielony, zdrowy składnik dodaje zupie struktury i odżywczych wartości, ale jej smak pozostaje wybitnie czysto serowy. Szczególnie, jeśli użyjemy wyrazistego, ostrego gatunku sera. Dzięki takiemu sposobowi przyrządzania także kolor pozostaje niezmącony - kremowo-żółty. Zupę można podać z grzankami podsmażonymi na złoty kolor i myślę, że w takim zestawie może już stanowić pełnoprawny, choć lekki, obiad.

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 100 g kremowego serka topionego
  • 100 g startego ostrego żółtego sera
  • 2 ziemniaki
  • 1/2 brokuła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonego kminku
  • sól i pieprz
  • oliwa
  • opcjonalnie grzanki
Wykonanie:

  • Brokuła podzielić na różyczki i zblanszować lub podgotować krótko na parze bądź w mikrofalówce. Ma zmięknąć lecz pozostać jędrny i żywo zielony. Odsączyć i odłożyć.
  • Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie w garnku.
  • Dodać bulion,  pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz serek topiony i gotować około 20 minut.
  • Dodać przyprawy oraz żółty ser i poczekać aż zacznie się rozpuszczać.
  • Garnek zdjąć z ognia i zmiksować zupę blenderem.
  • Dodać brokuła i (jeśli chcemy) grzanki i podawać.


Komentarze

Prześlij komentarz