wtorek, 1 marca 2016

Domowy chleb z pastą jajeczną.

pasta jajeczna
Miałam upiec chleb w tygodniu kanapkowym. Niestety nie udało się. Ale jak mawiają, co się odwlecze to nie uciecze. A więc jest, pszenny chleb na drożdżach. Do niego zaś pasta jajeczna z suszonymi pomidorami i szczypiorkiem. Nie wypiekam chleba regularnie, ale zdarza mi się i to zarówno na drożdżach, jak i na zakwasie. Daje to dużo satysfakcji. Zapewne dlatego, że chleb jest czymś podstawowym w naszej diecie, ma znaczenie symboliczne. Oprócz smaku i wspomnianej satysfakcji, największą zaletą domowego wypieku jest zapach pieczonego chleba, "otulający" mieszkanie, absolutnie przyciągający i wprawiający w dobry nastrój. O rany, a miało być o jajkach. Wybaczcie ;) Jeżeli domowy chleb to tylko z własnoręcznie przygotowaną pastą jajeczną :)

Składniki:
chleb pszenny

Chleb:

  • 600 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 250 ml ciepłej wody
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 20 g miękkiego masła

Wykonanie:

  • Mąkę wymieszać z solą, dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne.
  • Pozostawić do wyrośnięcia, do czasu aż podwoi swoją objętość. 
  • Ciasto po wyrośnięciu lekko wyrobić, uformować bochen lub przełożyć do keksówki i ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem spryskać wodą i posypać płatkami owsianymi.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210°C i piec ok. 50 minut. Skórka powinna zbrązowieć, a spód po puknięciu wydać głuchy odgłos. Studzić na kratce.

Pasta jajeczna:

  • 5 ugotowanych na twardo jajek
  • 2 łyżki majonezu
  • 8 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa z suszonych pomidorów, czosnku i bazylii

Wykonanie:

  • Jajka, pomidory, majonez zmiksować blenderem. Dodać posiekany szczypiorek, doprawić do smaku.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz