Domowy chleb z pastą jajeczną.
Miałam upiec chleb w tygodniu kanapkowym. Niestety nie udało się. Ale jak mawiają, co się odwlecze to nie uciecze. A więc jest, pszenny chleb na drożdżach. Do niego zaś pasta jajeczna z suszonymi pomidorami i szczypiorkiem. Nie wypiekam chleba regularnie, ale zdarza mi się i to zarówno na drożdżach, jak i na zakwasie. Daje to dużo satysfakcji. Zapewne dlatego, że chleb jest czymś podstawowym w naszej diecie, ma znaczenie symboliczne. Oprócz smaku i wspomnianej satysfakcji, największą zaletą domowego wypieku jest zapach pieczonego chleba, "otulający" mieszkanie, absolutnie przyciągający i wprawiający w dobry nastrój. O rany, a miało być o jajkach. Wybaczcie ;) Jeżeli domowy chleb to tylko z własnoręcznie przygotowaną pastą jajeczną :)
Składniki:
Chleb:
Składniki:
Chleb:
- 600 g mąki pszennej chlebowej
- 150 ml ciepłego mleka
- 250 ml ciepłej wody
- 7 g suszonych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 20 g miękkiego masła
Wykonanie:
- Mąkę wymieszać z solą, dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne.
- Pozostawić do wyrośnięcia, do czasu aż podwoi swoją objętość.
- Ciasto po wyrośnięciu lekko wyrobić, uformować bochen lub przełożyć do keksówki i ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem spryskać wodą i posypać płatkami owsianymi.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210°C i piec ok. 50 minut. Skórka powinna zbrązowieć, a spód po puknięciu wydać głuchy odgłos. Studzić na kratce.
Pasta jajeczna:
- 5 ugotowanych na twardo jajek
- 2 łyżki majonezu
- 8 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
- szczypiorek
- sól
- pieprz
- przyprawa z suszonych pomidorów, czosnku i bazylii
Wykonanie:
- Jajka, pomidory, majonez zmiksować blenderem. Dodać posiekany szczypiorek, doprawić do smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz