niedziela, 6 marca 2016

Kurczak w sosie pomarańczowym.

chiński kurczak pomarańczowy, amerykański kurczak pomarańczowy
Oglądałem ostatnio Gordona Ramseya gotującego w domu z rodziną. Powiedział, że domowe gotowanie musi być łatwe. Musi! Zawsze lubiłem Szkotów, a teraz jeszcze bardziej ;) Nie mogłem nie posłuchać tej rady. Co ja mówię - nie rady, a przykazania! Mój kurczak w sosie pomarańczowym jest bardzo łatwy. Zrobiony na skróty. Sposobem. Czy przy tym jest smaczny? Goście, którzy właśnie od nas wyszli pochłonęli go w minutę :) Oto odpowiedź, która raduje serce każdego kucharza, także tego domowego. Ta chińska w podstawach potrawa, potraktowana jest tu w amerykański sposób i ten mariaż sprawdza się bardzo dobrze.
Jeżeli macie pół godziny i chcecie przyrządzić sobie coś fajnego - sięgnijcie po ten przepis :)

Składniki:

  • 400 - 500 g kurczaka (filety z piersi lub udek)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki sosu barbecue
  • 2 łyżki koncentratu pomarańczowego dobrej jakości (nie gorszy niż sunquick)
  • 1 + 1 łyżki oliwy
  • sezam
  • szczypiorek
Wykonanie:

  • Kurczaka pokroić w kostkę (około 15 - 20 mm) i wymieszać w misce z sosem sojowym, skrobią i wodą. Odstawić na 15 minut.
  • Sos barbecue, koncentrat pomarańczowy i 1 łyżkę oliwy wymieszać w miseczce.
  • Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i wrzucić kurczaka. Smażyć na dużym ogniu mieszając około 10 minut. 
  • Dolać sos, wymieszać i smażyć jeszcze 1 - 2 minuty wciąż mieszając.
  • Gotowe.
  • Podawać na ryżu posypane sezamem i szczypiorkiem.

1 komentarz:

  1. Spróbuje na soku, za koncentratem nie przepadam, może się uda :-)

    OdpowiedzUsuń