Muffiny jajeczne z szynką parmeńską.
Muffiny jajeczne to ciekawa propozycja na śniadanie, alternatywa dla jajecznicy. Mogą stanowić smaczny weekendowy starter. Nakład pracy i czas przygotowania niewielkie. Szynkę parmeńską możecie zastąpić plastrami boczku lub inną ulubioną wędliną. Bardzo lubię szpinak i wciskam go wszędzie, gdzie to jest możliwe, ale nic nie szkodzi jeśli pominiecie ten składnik. Bardziej chodziło mi o zaprezentowanie formy, smak dobierzcie według własnych upodobań.
Składniki (na jedną porcję):
- jajko
- 2 plastry szynki parmeńskiej (lub innej tego typu)
- szpinak świeży (ok. garści)
- 2 kawałki suszonych pomidorów z zalewy
- sól (opcjonalnie)
- pieprz
- posiekany szczypiorek
Wykonanie:
- Na dno kokilki wyłożyć plastry szynki parmeńskiej.
- Szpinak poddusić, aby płyn odparował. Wyłożyć na szynkę, następnie pomidory.
- Jajko wbić na wierzch. Ewentualnie doprawić, posypałam tylko pieprzem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec do czasu, aż jajko się zetnie.
- Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz