środa, 2 marca 2016

Muffiny jajeczne z szynką parmeńską.

muffiny jajeczne z szynką
Muffiny jajeczne to ciekawa propozycja na śniadanie, alternatywa dla jajecznicy. Mogą stanowić smaczny weekendowy starter. Nakład pracy i czas przygotowania niewielkie. Szynkę parmeńską możecie zastąpić plastrami boczku lub inną ulubioną wędliną. Bardzo lubię szpinak i wciskam go wszędzie, gdzie to jest możliwe, ale nic nie szkodzi jeśli pominiecie ten składnik. Bardziej chodziło mi o zaprezentowanie formy, smak dobierzcie według własnych upodobań.




Składniki (na jedną porcję):

    muffiny jajeczne z szynką
  • jajko
  • 2 plastry szynki parmeńskiej (lub innej tego typu)
  • szpinak świeży (ok. garści)
  • 2 kawałki suszonych pomidorów z zalewy
  • sól (opcjonalnie)
  • pieprz
  • posiekany szczypiorek

Wykonanie:

  • Na dno kokilki wyłożyć plastry szynki parmeńskiej.
  • Szpinak poddusić, aby płyn odparował. Wyłożyć na szynkę, następnie pomidory.
  • Jajko wbić na wierzch. Ewentualnie doprawić, posypałam tylko pieprzem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec do czasu, aż jajko się zetnie.
  • Posypać posiekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz