Ciasto z malinami i budyniową pianką.
W ostatni weekend w Gdańskiej Wyższej Szkole Humanistycznej odbył się "Wielki Kiermasz Ciast". Uzyskane ze sprzedaży fundusze będą przekazane na szczytny cel. Miałam przyjemność dołożyć małą cegiełkę do tego przedsięwzięcia w imieniu naszego bloga. Upiekłam kruche ciasto z malinami i budyniową pianką. Przyrządzałam je wcześniej wielokrotnie. Wiedziałam, że przepis jest sprawdzony i jest szansa, że deser posmakuje szanownym darczyńcom :) Obiecałam córce, że specjalnie dla niej zrobię drugie. Słowo się rzekło, wymigać się nie mogłam ;) Umilało nam niedzielne popołudnie. Sprawdzi się też w święta, polecam.
Składniki:
Ciasto:
Składniki:
Ciasto:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 4 żółtka
- 150 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Budyniowa pianka:
- 4 białka
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 2 op. budyniu waniliowego
- 1/3 szkl. oleju słonecznikowego
- maliny mrożone
Wykonanie:
- Składniki na ciasto szybko zagnieść, podzielić na dwie części (mniejszą i większą) i zamrozić.
- Zamrożoną większą część ciasta zetrzeć na tarce do formy wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec w 190°C przez ok. 15 minut (aż się zrumieni). Wystudzić.
- Ubić białka na sztywno, powoli dodawać cukier, cały czas miksując.
- Następnie dodawać partiami budyń w proszku i na końcu cienką strużką olej, cały czas miksując.
- Ubitą masę przełożyć na wystudzony spód, na niej gęsto układać maliny (nie rozmrażać ich).
- Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec ok. 40 minut.
- Ciasto wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Wygląda apetycznie:)Mam pytania: Podpiec spód- ile stopni i jak długo?
OdpowiedzUsuńChciałabym się też upewnić- budyń dodajemy w proszku?
Witam :) Budyń należy dodać w proszku, a spód podpiekać w 190°C przez ok. 15 minut. Uzupełniłam przepis. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie dziękuję- teraz mogę działać:)
UsuńNa jaką blachę jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńWitam :) Piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm. Dodając 1/2 szkl. mąki, 1 jajko (czyli w sumie 5 żółtek i 5 białek) i 20 g masła można użyć większej tortownicy (24 cm). Reszta bez zmian. Pozdrawiam :)
UsuńWitam. To są proporcje na tortownice?
OdpowiedzUsuńWitam, piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm. Można też zastosować mniejszą kwadratową blaszkę o boku 22 cm. Pozdrawiam.
UsuńJEST PYSZNY POLECAM
OdpowiedzUsuńWitam, mam pytanie maliny wsypywać mrożone czy rozmrożone?
OdpowiedzUsuńWitam, mrożone. Pozdrawiam :)
UsuńCzy mogę dodać świeże maliny ?
OdpowiedzUsuńTak,pozdrawiam :-)
UsuńCiasto pyszne. W tamtym tygodniu robiłam według przepisu z malinami, dzisiaj piekę z mrożonymi truskawkami. Domownicy zachwyceni.
OdpowiedzUsuńa czy można również z rabarbarem pokrojonym w kostkę :) ? teraz akurat sezon na rabarbar
OdpowiedzUsuńOczywiście, też mi chodzi ten pomysł po głowie :) Pozdrawiam :)
UsuńJakie inne owoce można użyć do ciasta? Np. jabłka?
OdpowiedzUsuńZ jabłkami nie próbowałam. Wersja z malinami jest moją ulubioną, ale jadłam też z dodatkiem mrożonej mieszanki owocowej, np. z Lidla. Smakowało bardzo dobrze.
UsuńW wersji z malinami już piekłam, wyszło przepysznie ������
OdpowiedzUsuń