Ciasto z malinami i budyniową pianką.

ciasto z malinami i pianką
W ostatni weekend w Gdańskiej Wyższej Szkole Humanistycznej odbył się "Wielki Kiermasz Ciast". Uzyskane ze sprzedaży fundusze będą przekazane na szczytny cel. Miałam przyjemność dołożyć małą cegiełkę do tego przedsięwzięcia w imieniu naszego bloga. Upiekłam kruche ciasto  z malinami i budyniową pianką. Przyrządzałam je wcześniej wielokrotnie. Wiedziałam, że przepis jest sprawdzony i jest szansa, że deser posmakuje szanownym darczyńcom :) Obiecałam córce, że specjalnie dla niej zrobię drugie. Słowo się rzekło, wymigać się nie mogłam ;) Umilało nam niedzielne popołudnie. Sprawdzi się też w święta, polecam.

Składniki:

Ciasto:

    ciasto z malinami i pianką
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 150 g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Budyniowa pianka:

  • 4 białka
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 2 op. budyniu waniliowego
  • 1/3 szkl. oleju słonecznikowego
  • maliny mrożone

Wykonanie:

  • Składniki na ciasto szybko zagnieść, podzielić na dwie części (mniejszą i większą) i zamrozić.
  • Zamrożoną większą część ciasta zetrzeć na tarce do formy wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec w 190°C przez ok. 15 minut (aż się zrumieni). Wystudzić.
  • Ubić białka na sztywno, powoli dodawać cukier, cały czas miksując. 
  • Następnie dodawać partiami budyń w proszku i na końcu cienką strużką olej, cały czas miksując.
  • Ubitą masę przełożyć na wystudzony spód, na niej gęsto układać maliny (nie rozmrażać ich).
  • Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec ok. 40 minut.
  • Ciasto wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.


















Komentarze

  1. Wygląda apetycznie:)Mam pytania: Podpiec spód- ile stopni i jak długo?
    Chciałabym się też upewnić- budyń dodajemy w proszku?

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam :) Budyń należy dodać w proszku, a spód podpiekać w 190°C przez ok. 15 minut. Uzupełniłam przepis. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na jaką blachę jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) Piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm. Dodając 1/2 szkl. mąki, 1 jajko (czyli w sumie 5 żółtek i 5 białek) i 20 g masła można użyć większej tortownicy (24 cm). Reszta bez zmian. Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Witam. To są proporcje na tortownice?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm. Można też zastosować mniejszą kwadratową blaszkę o boku 22 cm. Pozdrawiam.

      Usuń
  5. JEST PYSZNY POLECAM

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, mam pytanie maliny wsypywać mrożone czy rozmrożone?


    OdpowiedzUsuń
  7. Czy mogę dodać świeże maliny ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto pyszne. W tamtym tygodniu robiłam według przepisu z malinami, dzisiaj piekę z mrożonymi truskawkami. Domownicy zachwyceni.

    OdpowiedzUsuń
  9. a czy można również z rabarbarem pokrojonym w kostkę :) ? teraz akurat sezon na rabarbar

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, też mi chodzi ten pomysł po głowie :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Jakie inne owoce można użyć do ciasta? Np. jabłka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z jabłkami nie próbowałam. Wersja z malinami jest moją ulubioną, ale jadłam też z dodatkiem mrożonej mieszanki owocowej, np. z Lidla. Smakowało bardzo dobrze.

      Usuń
  11. W wersji z malinami już piekłam, wyszło przepysznie ������

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz