Kurczakburger - domowy fast food.
- Mamo, jestem głodny. - to zdanie słyszę z dużą częstotliwością w wersji mono lub, co gorsza, stereo ;)
- Dobrze, a co byś zjadł?
- A co jest? (brrr, moja "ulubiona" odpowiedź).
To tym razem się przygotowałam! Przed treningiem piłkarskim syna wyrobiłam ciasto na bułki. Po powrocie było pięknie wyrośnięte, a więc już w postaci bułeczek trafiło do piekarnika. Przygotowałam mięso mielone z udek kurczaka i usmażyłam kotlety. Podświadomie czułam, że tym razem będzie 1:0 dla mnie :) Wszystkim smakowało. Wydaje mi się, że dzisiaj miałam swoje pięć minut i na ten krótki czas stałam się bohaterką ;)
Składniki:
Kotlety:
Bułki:
- Dobrze, a co byś zjadł?
- A co jest? (brrr, moja "ulubiona" odpowiedź).
To tym razem się przygotowałam! Przed treningiem piłkarskim syna wyrobiłam ciasto na bułki. Po powrocie było pięknie wyrośnięte, a więc już w postaci bułeczek trafiło do piekarnika. Przygotowałam mięso mielone z udek kurczaka i usmażyłam kotlety. Podświadomie czułam, że tym razem będzie 1:0 dla mnie :) Wszystkim smakowało. Wydaje mi się, że dzisiaj miałam swoje pięć minut i na ten krótki czas stałam się bohaterką ;)
Składniki:
Kotlety:
- 500 g filetów z udek kurczaka (przemielić)
- jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz/ulubione przyprawy do drobiu
- 1/2 pęczka drobno posiekanej natki pietruszki
- oliwa
Bułki:
- 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 14 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
- 150 ml mleka
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki masła (roztopionego)
- sezam (dałam siemię lniane)
- jajko do posmarowania wierzchu bułek
Pozostałe:
- mix sałat
- pomidory
- sos (majonez, keczup, jogurt naturalny)
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na kotlety dobrze wymieszać. Smażyć na patelni niezbyt grube kotlety.
- Z podgrzanego mleka cukru i drożdży przygotować rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia.
- Do miski wsypać mąkę, sól, dodać jajko, roztopione masło i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić dobrze ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia, do czasu aż podwoi swoją objętość.
- Z wyrośniętego ciasta formować kulki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, docisnąć ręką, nadając im płaski kształt. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte bułki posmarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Piec w temperaturze 190°C przez około 25 minut, aż się zrumienią.
- Z przygotowanych składników robić burgery.
jakie duże rosną te bułki? Tzn. jak duże kulki lepić układając na blachę?
OdpowiedzUsuńWitam, myślę, że bułki o średnicy ok. 8 cm będą ok. Pozdrawiam :)
Usuń