środa, 30 marca 2016

Kurczak pieczony z pomidorami i estragonem w białym winie.

estragonowy kurczak w winie, kurczak pieczony z estragonem
Pomimo długiej nazwy, ten przepis zawiera niewiele składników. Po prostu - niemal tylko to co w nazwie ;) Danie jest bardzo proste w przygotowaniu i moim zdaniem świetnie nadaje się na jakieś nieformalne spotkanie z przyjaciółmi. Najlepiej w wiosennym ogrodzie! Ech - marzy mi się :) Do tego koszyk ze świeżym pieczywem, sałata z ogródka i domowa lemoniada... No i dużo serwetek do wycierania palców i bród z tego pysznego winnego sosu... Co powiecie na taki obrazek? Wkrótce natura powinna stworzyć odpowiednie tło, a reszta należy do nas! :)

Składniki:
  • 1 opakowanie udek kurczaka (najczęściej 4 części)
  • 1 opakowanie podudzi kurczaka (najczęściej 4 części)
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 - 150 ml białego wina
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 500 g pomidorów koktajlowych (najlepiej różnych rodzajów i kolorów)
  • pęczek świeżego estragonu lub łyżka suszonego
  • sól i pieprz
Wykonanie:
    kurczak w białym winie
  • Przyprawić kurczaka delikatnie solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Dodać oliwę, wymieszać i odstawić na 1/2 godziny.
  • Podsmażyć kawałki kurczaka na patelni (w dwóch partiach) do równomiernego zbrązowienia z każdej strony.
  • Zdjąć z patelni i przełożyć do brytfanki skórką do góry.
  • Na patelnię wlać wino i zagotować. Drewnianą łyżką zeskrobać z dna patelni wszelkie resztki ze smażenia kurczaka i połączyć z winem.
  • Wlać płyn do brytfanki, jednak nie bezpośrednio na kawałki mięsa.
  • Dodać sok z cytryny i dodatkowo oprószyć kurczaka solą i pieprzem.
  • Przykryć naczynie folią aluminiową i wstawić na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni.
  • Wyjąć brytfankę z piekarnika i dodać pomidory. Poupychać je ciasno pomiędzy kawałkami mięsa. Jeżeli są większe - przekroić i układać przeciętą częścią do góry.
  • Piec jeszcze 25 minut bez przykrycia.
  • Wyjąć danie z piekarnika i dodać do wytworzonego sosu estragon (posiekany świeży lub suszony). Potrząsnąć brytfanką by dobrze się wymieszał. Odczekać 5 minut - w tym czasie estragon odda aromat do sosu.
  • Podawać z młodymi ziemniakami, ryżem lub świeżym pieczywem.





2 komentarze: