Piersi z kurczaka w kremowym sosie z limonką.

piersi zapiekane w sosie, filety w kremowym sosie
Wcale nie tak często sięgam po piersi z kurczaka, choć wiem jak popularny jest to produkt. Niby szybkie i bezproblemowe w przygotowaniu, jednak zawsze wydawały mi się nieco jałowe w smaku. A jak łatwo je przesuszyć! Czyli tak - ma być smak i odpowiednia soczystość. Wcale to nie takie proste, ale pilnując czasu przygotowania i dodając kurczakowi stosowne towarzystwo możemy osiągnąć upragniony efekt. Piersi w kremowym sosie z limonką, cebulką, papryką i trybulką to bardzo fajna, zgrana paczka, dobrze się ze sobą dogadująca. Jeśli nie mamy trybulki, sięgnijmy po kolendrę. Jeśli nie znosimy kolendry, sięgnijmy po pietruszkę i też będzie bardzo dobrze. Danie jest z jednej strony proste i delikatne, z drugiej - dostajemy w nim całą gamę smaków i aromatów. Co tu dużo gadać - to jest naprawdę dobre!
Składniki:
  • 4 piersi z kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 łyżki posiekanej trybulki (lub kolendry/pietruszki)
  • 1 limonka
  • 250 ml bulionu
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 2 łyzki masła
  • oliwa
  • sól i pieprz
Wykonanie:
  • Piersi lekko rozbić by miały równą grubość na całej powierzchni.
  • Oprószyć solą i pieprzem. Skropić lekko sokiem z limonki i oliwą. Odstawić na 20 minut.
  • Piersi zrumienić na patelni (najlepiej na takiej, którą można potem wsadzić do piekarnika) po 3 minuty z każdej strony. Mięso przełożyć na talerz i przykryć folią.
  • Na patelnię wlać bulion i dodać posiekane bardzo drobno cebulę, paprykę i trybulkę. Dolać sok wyciśnięty z jednej limonki (około 1 łyżki) i skórkę startą z połowy owocu. 
  • Gotować mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zrobią się bardzo miękkie, a płyn zredukuje do 1/3 - 1/4 początkowej objętości.
  • Dodać śmietankę i masło, a po jego rozpuszczeniu włożyć na patelnię piersi kurczaka.
  • Całość umieścić w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 190 stopni i zapiekać do momentu kiedy kurczak będzie gotowy w środku. Powinno to być do 15 minut - nie przeciągać, by nie wysuszyć mięsa.
  • Jeżeli nie mamy odpowiedniej patelni, to kurczaka z sosem musimy przenieść do naczynia do zapiekania.

Komentarze