Pizza z jajkami.
Pizza w nieco innym wydaniu. Ciasta nie posmarowałam sosem pomidorowym, a jedynie posypałam dwoma rodzajami sera. Powinnam się tu jednak trochę bardziej postarać i więcej uwagi poświęcić równomiernemu rozłożeniu sera. Następnym razem będzie lepiej, obiecuję :) W lodówce miałam jeszcze kilka plastrów szynki parmeńskiej. Wobec tego i ona znalazła się na mojej pizzy. Wszelkie zamienniki dozwolone. No i najważniejszy składnik tego tygodnia - jajko! "Posadzone" na szczycie ;) Pizza ma swoje święto 9 lutego. W tym roku zbiegło się ono z dniem naleśnika, dlatego celebrację odłożyłam w czasie i to prawie o miesiąc.
Składniki:
Ciasto
Na wierzch:
Składniki:
Ciasto
- 500 g mąki
- 1 i 1/2 szkl. ciepłej wody
- 30 g świeżych drożdży
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
Na wierzch:
- ser mozzarella
- ser cheddar
- ulubiona wędlina
- 3-4 jajka
- szczypiorek
Wykonanie:
- Z drożdży, wody i cukru przygotować rozczyn, pozostawić do wyrośnięcia.
- Mąkę wymieszać z solą, dodać wyrośnięty rozczyn, oliwę. Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować. Posypać serami, wyłożyć wędlinę, wbić jajka.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C i piec ok. 20 minut. Po upieczeniu posypać posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz