Pierogi z nadzieniem mandarynkowym i orange curd.
O mały włos, a zjadłabym samo nadzienie zanim jeszcze ulepiłam pierogi. Pycha. To był bardzo dobry pomysł, aby do pierogów zrobić słodkie nadzienie z kaszy manny i mandarynek. A jeszcze lepszym pomysłem jest polanie ich orange curd. Poezja :) Słodki środek z aromatyczną wanilią i lekko kwaśny sos pomarańczowy, to bardzo harmonijne połączenie. Jeśli lubicie pierogi, a do tego w wersji deserowej, to koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Składniki:
Ciasto:
Składniki:
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 125 ml wody
- jajko
- sól
- 2 szkl. mleka
- 6 łyżek kaszy manny
- 4-5 mandarynek
- 2-3 łyżki cukru
- laska wanilii
- Składniki na ciasto połączyć i dobrze wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne.
- Mleko zagotować z kaszą, cukrem i ziarnami z połowy laski wanilii, cały czas mieszając. Ostudzić.
- Mandarynki umyć, obrać ze skóry, podzielić na cząstki i dokładnie obrać z białych błonek.
- Mandarynki dodać do kaszy i delikatnie wymieszać.
- Ciasto rozwałkować cienko, lepić pierogi.
- Gotować w osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz