Pierogi z nadzieniem mandarynkowym i orange curd.

pierogi z owocami
O mały włos, a zjadłabym samo nadzienie zanim jeszcze ulepiłam pierogi. Pycha. To był bardzo dobry pomysł, aby do pierogów zrobić słodkie nadzienie z kaszy manny i mandarynek. A jeszcze lepszym pomysłem jest polanie ich orange curd. Poezja :) Słodki środek z aromatyczną wanilią i lekko kwaśny sos pomarańczowy, to bardzo harmonijne połączenie. Jeśli lubicie pierogi, a do tego w wersji deserowej, to koniecznie wypróbujcie ten przepis.




Składniki:

Ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 125 ml wody
  • jajko
  • sól
Nadzienie:
  • 2 szkl. mleka
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 4-5 mandarynek
  • 2-3 łyżki cukru
  • laska wanilii
Wykonanie 
  • Składniki na ciasto połączyć i dobrze wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne. 
  • Mleko zagotować z kaszą, cukrem i ziarnami z połowy laski wanilii, cały czas mieszając. Ostudzić.
  • Mandarynki umyć, obrać ze skóry, podzielić na cząstki i dokładnie obrać z białych błonek. 
  • Mandarynki dodać do kaszy i delikatnie wymieszać.
  • Ciasto rozwałkować cienko, lepić pierogi.
  • Gotować w osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia.

Komentarze