Biała kiełbasa w cieście francuskim.
Biała kiełbasa zapiekana w cieście francuskim z podwójnym sosem musztardowym. Wciąż słyszę w radiu reklamy białej kiełbasy, a na dodatek są to propozycje różnych na nią przepisów. Być może dlatego wrzuciłem ją do koszyka w sklepie odpowiedzialnym za tę akcję? Pewnie tak i nie ma na to rady ;) Tuż tuż przed świętami każdy prosty pomysł na urozmaicenie dań z tradycyjnych składników jest cenny. Ten pomysł jest naprawdę dobry. Danie jest łatwe, bardzo smaczne i sprawia, że zwykła kiełbasa może zaprezentować się w zupełnie inny sposób. Zatem do dzieła :) Aha, a dlaczego sos jest podwójny? Otóż są w nim dwa rodzaje musztardy - francuskiej, chociaż pomysł jest pewnego sympatycznego Anglika ;)
Składniki:
Składniki:
- 8 białych parzonych kiełbasek
- paczka ciasta francuskiego
- 1 nieduża cebula
- 1 łyżka majeranku
- 1 jajko
- sól
- 100 ml słodkiej śmietanki 18%
- 2 łyżki francuskiej musztardy pełnoziarnistej
- 1 łyżka musztardy Dijon
- Z kiełbasek odciąć końcówki.
- Zdjąć skórkę jeśli danie ma być delikatniejsze (można ten etap pominąć).
- Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na małym ogniu do miękkości i lekkiego skarmelizowania. Wymieszać z majerankiem.
- Schłodzone ciasto pokroić na prostokąty i na każdy nałożyć kilka piórek cebuli.
- Zawinąć delikatnie kiełbaski w prostokąty ciasta i posmarować rozkłóconym jajkiem.
- Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
- Przygotować sos.
- Powoli podgrzać śmietankę w rondelku i dodać połowę obu musztard.
- Stopniowo dodawać więcej musztardy, aż do uzyskania pożądanej ostrości.
Komentarze
Prześlij komentarz