sobota, 19 marca 2016

Crumble z truskawkami.

Co jest najlepszego w owocach z kruszonką? Oczywiście, kruszonka! Przygotowałam crumble z truskawkami. Deser prosty i szybki. Lekka kwaskowatość owoców doskonale równoważy słodką, chrupiącą posypkę. Słowem idealne połączenie. Doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Możecie podać z gałką lodów waniliowych. Sobota powoli nabiera rozpędu, jak zwykle zaczęła się małą rundką po okolicznych sklepach. Zapasy uzupełnione, a myśli krążą wokół następnego tygodnia...




Składniki:

  • 800 g truskawek (o tej porze roku mrożonych)
  • cukier waniliowy
  • 2-3 łyżki cukru 
  • kruszonka (100 g masła, 150 g mąki pszennej, 100 g cukru)

Wykonanie:

  • Truskawki i cukier doprowadzić do wrzenia i dusić na małym ogniu. Zlać nadmiar płynu (z którego można przygotować sok), przełożyć owoce do kokilek.
  • Przygotować kruszonkę i posypać nią truskawki.
  • Piec w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz