Cytrynowa panna cotta z sosem waniliowym.

panna cotta
Panna cotta to deser pochodzący z północnych Włoch. W dosłownym tłumaczeniu oznacza gotowaną śmietanę. Do jego przygotowania potrzebna jest słodka śmietanka, przynajmniej 30%, żelatyna i cukier. Gotowy deser podaje się z owocami lub sosem albo jednym i drugim :) Moja wersja zawiera zarówno śmietankę jak i mleko. Chciałam nieco odchudzić całość. Sok z cytryny najlepiej dodać do wystudzonego płynu, żeby deser się nie ściął się zbytnio. Udało mi się tego uniknąć :) Smaczny, klasyczny, orzeźwiający, lekko kwaśny. Polecam.




Składniki:

Panna cotta: 

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżki cukru 
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • sok z połowy cytryny

Sos waniliowy:

  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 i 1/2 łyżki cukru pudru
  • ziarna z połowy laski wanilii
  • żółtko

Wykonanie:

  • Namoczyć żelatynę w dwóch łyżkach wody i odstawić do napęcznienia.
  • W garnku zagotować śmietankę, mleko i cukier. Odstawić z ognia, dodać żelatynę i mieszać aż do jej rozpuszczenia. Wystudzić.
  • Do letniego mleka wlać sok z cytryny. Wymieszać i przelać do pucharków. Wstawić do lodówki.
  • Sos waniliowy: w garnku zagrzać śmietankę z cukrem i ziarnami wanilii. Dodać żółtko, cały czas mieszając. Jeżeli chcemy, aby sos był bardziej gęsty można to uzyskać dodają odrobinę mąki.

Komentarze