Cytrynowa panna cotta z sosem waniliowym.
Panna cotta to deser pochodzący z północnych Włoch. W dosłownym tłumaczeniu oznacza gotowaną śmietanę. Do jego przygotowania potrzebna jest słodka śmietanka, przynajmniej 30%, żelatyna i cukier. Gotowy deser podaje się z owocami lub sosem albo jednym i drugim :) Moja wersja zawiera zarówno śmietankę jak i mleko. Chciałam nieco odchudzić całość. Sok z cytryny najlepiej dodać do wystudzonego płynu, żeby deser się nie ściął się zbytnio. Udało mi się tego uniknąć :) Smaczny, klasyczny, orzeźwiający, lekko kwaśny. Polecam.
Składniki:
Panna cotta:
Sos waniliowy:
Wykonanie:
Składniki:
Panna cotta:
- 200 ml śmietanki 30%
- 200 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- sok z połowy cytryny
Sos waniliowy:
- 150 ml śmietanki 30%
- 1 i 1/2 łyżki cukru pudru
- ziarna z połowy laski wanilii
- żółtko
Wykonanie:
- Namoczyć żelatynę w dwóch łyżkach wody i odstawić do napęcznienia.
- W garnku zagotować śmietankę, mleko i cukier. Odstawić z ognia, dodać żelatynę i mieszać aż do jej rozpuszczenia. Wystudzić.
- Do letniego mleka wlać sok z cytryny. Wymieszać i przelać do pucharków. Wstawić do lodówki.
- Sos waniliowy: w garnku zagrzać śmietankę z cukrem i ziarnami wanilii. Dodać żółtko, cały czas mieszając. Jeżeli chcemy, aby sos był bardziej gęsty można to uzyskać dodają odrobinę mąki.
Komentarze
Prześlij komentarz