czwartek, 24 marca 2016

Pasztet z białej fasoli i jabłka.

wegański pasztet z fasoli, pasztet wegański na święta
 Oto wegański pasztet z białej fasoli i jabłka. Bardzo udany moim zdaniem. Do tej pory robiłem czasami pasztety wegetariańskie, ale zawsze zawierały jajko jako składnik wiążący całość. Ten pasztet jest w wersji wegańskiej. Jak zatem osiąga się efekt "zwartości"? Dzięki najbardziej znanej polskiej wegance i jej Jadłonomii już wiem - używa się mielonych płatków owsianych. To działa :) I to jak! Pasztet jest łagodny w smaku, lekko słodkawy dzięki podsmażonej cebuli i jabłku. Świetnie smakuje na świeżym chlebie z dodatkiem czegoś pikantnego jak sos chrzanowy, dobra musztarda, chutney lub konfitura z cebuli. Przepis pochodzi od Marty Dymek, a ja lekko zmieniłem proporcje, jak często mi się zdarza ;) Mam wielką nadzieję, że ten fasolowy pasztet przypadnie do gustu mojej wegańskiej córce - zobaczymy ;)



Składniki:

  • 250 g białej fasoli
  • 1 duże jabłko
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 50 ml oliwy + dodatkowa do smażenia i smarowania formy
  • sól i pieprz
  • 4 czubate łyżki zmielonych płatków owsianych
Wykonanie:

  • Fasolę namoczyć przez noc w dużej ilości wody.
  • Odcedzić i zalać nową wodą. Gotować do miękkości (nie solić).
  • Cebulę i jabłko pokroić w kostkę i podsmażyć na małym ogniu z dodatkiem zmiażdżonego czosnku i ziół.
  • Ugotowaną fasolę opłukać i ostudzić. Wymieszać w misce z pozostałymi składnikami.
  • Przepuścić całość przez maszynkę do mielenia lub zmiksować ręcznym blenderem.
  • Przełożyć do natłuszczonej formy keksowej i piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut.

3 komentarze:

  1. Pyszny pomysł, aż zgłodniałam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. I całkiem prosty do zrealizowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. musze wypróbować! dotąd robiłam z czerwonej soczewicy i też obowiązkowo z jajkiem ;-)

    OdpowiedzUsuń