Pasztet z białej fasoli i jabłka.
Oto wegański pasztet z białej fasoli i jabłka. Bardzo udany moim zdaniem. Do tej pory robiłem czasami pasztety wegetariańskie, ale zawsze zawierały jajko jako składnik wiążący całość. Ten pasztet jest w wersji wegańskiej. Jak zatem osiąga się efekt "zwartości"? Dzięki najbardziej znanej polskiej wegance i jej Jadłonomii już wiem - używa się mielonych płatków owsianych. To działa :) I to jak! Pasztet jest łagodny w smaku, lekko słodkawy dzięki podsmażonej cebuli i jabłku. Świetnie smakuje na świeżym chlebie z dodatkiem czegoś pikantnego jak sos chrzanowy, dobra musztarda, chutney lub konfitura z cebuli. Przepis pochodzi od Marty Dymek, a ja lekko zmieniłem proporcje, jak często mi się zdarza ;) Mam wielką nadzieję, że ten fasolowy pasztet przypadnie do gustu mojej wegańskiej córce - zobaczymy ;)
Składniki:
- 250 g białej fasoli
- 1 duże jabłko
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 50 ml oliwy + dodatkowa do smażenia i smarowania formy
- sól i pieprz
- 4 czubate łyżki zmielonych płatków owsianych
- Fasolę namoczyć przez noc w dużej ilości wody.
- Odcedzić i zalać nową wodą. Gotować do miękkości (nie solić).
- Cebulę i jabłko pokroić w kostkę i podsmażyć na małym ogniu z dodatkiem zmiażdżonego czosnku i ziół.
- Ugotowaną fasolę opłukać i ostudzić. Wymieszać w misce z pozostałymi składnikami.
- Przepuścić całość przez maszynkę do mielenia lub zmiksować ręcznym blenderem.
- Przełożyć do natłuszczonej formy keksowej i piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut.
Pyszny pomysł, aż zgłodniałam:)
OdpowiedzUsuńI całkiem prosty do zrealizowania :)
OdpowiedzUsuńmusze wypróbować! dotąd robiłam z czerwonej soczewicy i też obowiązkowo z jajkiem ;-)
OdpowiedzUsuńA to 50 ml oliwy kiedy zastosować ?
OdpowiedzUsuń