Chrzan jabłkowo-pomarańczowy.
Tak przy okazji: przeczytałem, że chrzan leczy niemal wszystko co możliwe, nawet zapalenie zatok. Czyżby? Na pewno ma wiele dobroczynnych działań i dobrze wspomaga apetyt i trawienie - to dlatego tak często występuje w towarzystwie tłustych mięs i wędlin ;)
Składniki:
- korzeń chrzanu (lub dobry chrzan ze słoiczka - bez dodatków)
- 1 kwaśne jabłko
- 1 cytryna
- 1/2 pomarańczy
- sól i cukier
- Chrzan obrać i zetrzeć na drobnej tarce do uzyskania 10 łyżek.
- Jabłko obrać i zetrzeć na tej samej tarce. Połączyć od razu z sokiem wyciśniętym z cytryny.
- Ze sparzonej wrzątkiem pomarańczy zetrzeć 1 łyżkę skórki. Z połowy owocu wycisnąć sok.
- Połączyć wszystkie składniki. Dodać szczyptę soli i cukier do smaku.
- Przełożyć do wyparzonego słoiczka.
Komentarze
Prześlij komentarz