czwartek, 17 marca 2016

Wołowina duszona w piwie z ziemniaczano-chrzanowym puree.

puree ziamniaczano-chrzanowe, ziemniaki tłuczone z chrzanem
Wołowina ma bardzo wiele zalet, a odpowiednio przyrządzona smakuje wybornie :) Kiedy Marzena kupiła wolnowar przysłała mi zdjęcie z podpisem: "mam wolnowar i nie zawaham się go użyć" ;) Ja mam go również i nie waham się ani sekundy, kiedy przychodzi do konfrontacji z mięsem wołowym!  Slow cooker to rozwiązanie idealne dla uzyskania miękkiej, rozpływającej się w ustach wołowiny. Jeśli go nie mamy, powinniśmy użyć garnka o bardzo grubym dnie i ściankach oraz szczelnej, ciężkiej pokrywce. Trzeba dołożyć wszelkich starań, aby to drogie w polskich warunkach mięso oddało nam wszystko, co ma najlepsze :) Wołowa polędwica w tym przepisie uzyskuje dodatkową nutę smakową dzięki irlandzkiemu piwu typu stout (np. Guinness), a ziemniaczane puree jest lekko podkręcone dodatkiem chrzanu. Polecam!
Składniki:

wołowina:

  • 4 steki z polędwicy wołowej
  • 1 duża cebula - posiekana
  • 3 małe marchewki - pokrojone w plasterki
  • 250 g pieczarek w plasterkach
  • 100 ml bulionu
  • 200 ml piwa stout lub porter
  • 1 kostka pieczeniowa
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka cukru muscovado
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • oliwa
ziemniaki:
  • 750 g ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka chrzanu
  • drobno posiekany szczypiorek
  • sól i pieprz
Wykonanie:

  • Steki oprószyć solą i pieprzem i zrumienić na oliwie z obu stron (po 3 - 5 minut). Przenieść do garnka.
  • Na patelni po mięsie poddusić cebulę i marchewkę z dodatkiem cukru i 2 łyżek bulionu (około 10 minut).
  •  Dodać pieczarki, rozmaryn i czosnek. Dusić jeszcze 5 minut i przenieść do garnka.
  • Dodać listek laurowy, kostkę pieczeniową, resztę bulionu o raz piwo.
  • Gotować na małym ogniu do uzyskania miękkości mięsa (około 2 godzin).
  • W przypadku wolnowara 4 - 6 godzin na high lub 6 - 8 na low.
  • Ziemniaki ugotować, dodać pozostałe składniki puree i utłuc lub zmiksować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz