Wołowina duszona w piwie z ziemniaczano-chrzanowym puree.
Wołowina ma bardzo wiele zalet, a odpowiednio przyrządzona smakuje wybornie :) Kiedy Marzena kupiła wolnowar przysłała mi zdjęcie z podpisem: "mam wolnowar i nie zawaham się go użyć" ;) Ja mam go również i nie waham się ani sekundy, kiedy przychodzi do konfrontacji z mięsem wołowym! Slow cooker to rozwiązanie idealne dla uzyskania miękkiej, rozpływającej się w ustach wołowiny. Jeśli go nie mamy, powinniśmy użyć garnka o bardzo grubym dnie i ściankach oraz szczelnej, ciężkiej pokrywce. Trzeba dołożyć wszelkich starań, aby to drogie w polskich warunkach mięso oddało nam wszystko, co ma najlepsze :) Wołowa polędwica w tym przepisie uzyskuje dodatkową nutę smakową dzięki irlandzkiemu piwu typu stout (np. Guinness), a ziemniaczane puree jest lekko podkręcone dodatkiem chrzanu. Polecam!
Składniki:
wołowina:
Składniki:
wołowina:
- 4 steki z polędwicy wołowej
- 1 duża cebula - posiekana
- 3 małe marchewki - pokrojone w plasterki
- 250 g pieczarek w plasterkach
- 100 ml bulionu
- 200 ml piwa stout lub porter
- 1 kostka pieczeniowa
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka cukru muscovado
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- sól i pieprz
- oliwa
- 750 g ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka chrzanu
- drobno posiekany szczypiorek
- sól i pieprz
- Steki oprószyć solą i pieprzem i zrumienić na oliwie z obu stron (po 3 - 5 minut). Przenieść do garnka.
- Na patelni po mięsie poddusić cebulę i marchewkę z dodatkiem cukru i 2 łyżek bulionu (około 10 minut).
- Dodać pieczarki, rozmaryn i czosnek. Dusić jeszcze 5 minut i przenieść do garnka.
- Dodać listek laurowy, kostkę pieczeniową, resztę bulionu o raz piwo.
- Gotować na małym ogniu do uzyskania miękkości mięsa (około 2 godzin).
- W przypadku wolnowara 4 - 6 godzin na high lub 6 - 8 na low.
- Ziemniaki ugotować, dodać pozostałe składniki puree i utłuc lub zmiksować.
Dopiero teraz natknąłem się na ten przepis - BOMBA! :) Sosik pyszny, choć my dodaliśmy opcję lekkiego zagęszczenia mąką na koniec ;) polecam też wrzucić kilka pieczarek w całości - są potem wyborne! A puree z tego zestawu to cudo! :)
OdpowiedzUsuńDzięki, cieszymy się, że smakowało :) Skorzystamy z sugestii :)
Usuń