wtorek, 15 marca 2016

Irlandzki chleb sodowy.

irish soda bread
Ta wersja pieczywa charakterystyczna jest dla Irlandii. Chleb wypiekany jest z dodatkiem sody i maślanki, niezwykle prosty w przygotowaniu. Jego ogromnym  atutem jest szybkość wypieku. Nie trzeba bowiem czekać aż ciasto wyrośnie. Poza tym według przepisu wyrabiać należy tylko tyle, aby połączyć składniki. Dodatek sody sprawia, że chleb różni się w smaku od znanych nam wypieków drożdżowych czy na zakwasie. W tej kwestii jestem chyba tradycjonalistką :) Niemniej jednak cieszę się, że zdecydowałam się przygotować ten kojarzony z Irlandią chleb. Następnym razem dodam do ciasta orzechy lub żurawinę, ponieważ w takich wersjach też pojawia się na stołach mieszkańców Zielonej Wyspy.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki pszennej razowej
  • 100 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g masła
  • 500 ml maślanki

Wykonanie:

  • W misce wymieszać suche składniki.
  • Dodać posiekane masło i maślankę. Krótko wyrabiać.
  • Na blaszce wyłożonej papierem uformować okrągły bochen. Ostrym nożem zrobić na nacięcia, w kształcie krzyża.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 190°c przez ok. 40 minut.
  • Studzić na kratce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz