Orange curd.

krem pomarańczowy
Krem cytrynowy czy pomarańczowy? Pomarańczowy czy cytrynowy? Długo się wahałam. W końcu wybrałam pomarańczowy. I całe szczęście, bo Maciek przygotował cytrynowy. Los nad nami czuwał! Jeszcze by doszło do upadku naszego bloga ;) ;) Zarówno lemon curd, jak i jego pomarańczowy odpowiednik to półprodukty, zapowiedź czegoś większego. Pod warunkiem, oczywiście, że w tajemniczych okolicznościach nie znikną ze słoiczków. Naprawdę trudno się oprzeć. Wkrótce przedstawię propozycję dania, w którym wykorzystam orange curd.


Składniki:

  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 20 ml soku z cytryny
  • 75 g masła
  • 80 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • skórka otarta z pomarańczy

Wykonanie:

  • W garnku rozpuścić masło z cukrem, dodać sok z pomarańczy i cytryny. Wymieszać.
  • W misce wymieszać jajka i żółtka. 
  • Zmniejszyć ogień, wlać jajka i intensywnie mieszać.
  • Przetrzeć przez sito, dodać startą skórkę z pomarańczy. Wymieszać.
  • Przechowywać w lodówce.
  • Można również całość przygotować w kąpieli wodnej, stawiając miskę na garnek z gotującą się wodą.

Komentarze