Żeberka w glazurze pomarańczowo-sojowej.
Polacy podobno kochają żeberka. Amerykanie kochają je jeszcze mocniej. Sięgnąłem więc po jeden z przepisów amerykańskich (a imię ich legion). Wybrałem taki, który wydał mi się łatwy. Jak już wspomniałem przy okazji pomarańczowego kurczaka takie powinno być domowe gotowanie. Zwłaszcza w środku tygodnia. Jeszcze bardziej zwłaszcza, kiedy można zyskać trochę wolnego czasu i miło go spędzić ;) Nie to żeby gotowanie nie było miłym spędzaniem czasu - gotowanie jest super! Do rzeczy: przepis wybrałem dobry i osiągnąłem sukces na skalę domowej jadalni ;) Żonie bardzo smakowało i jest to bardzo poważna rekomendacja! Te żeberka są najpierw gotowane, a potem szybko zapiekane w glazurze. Efekt jest taki, że mięso niemal rozpływa się w ustach, a kostki same leciutko wychodzą. Ach... ;)
Składniki:
- 1 kg żeberek
- 200 ml sosu sojowego
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki kuminu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- oliwa
- 2 cebulki dymki
- 200 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 2 łyżki miodu
- sól
- Żeberka pociąć na pojedyncze kostki.
- Umieścić w garnku z 3 ząbkami czosnku, 2 łyżeczkami kuminu, 1 łyżeczką papryki i 100 ml sosu sojowego.
- Zalać wodą do przykrycia mięsa. Zagotować i zredukować ogień do małego. Gotować pod przykryciem 2 godziny.
- W tym czasie przygotować glazurę.
- W rondelku rozgrzać oliwę i dodać pozostały kumin i paprykę.
- Po 30 sekundach dodać roztarty z solą ząbek czosnku, posiekane dymki, sok i skórkę pomarańczową, miód oraz resztę sosu sojowego.
- Gotować na małym ogniu do zgęstnienia - około 20 - 30 minut. Odstawić.
- Wyjąć ugotowane żeberka i odsączyć. Odczekać 10 minut.
- Przełożyć żeberka do naczynia żaroodpornego i posmarować glazurą.
- Piekarnik rozgrzać do 210 - 230 stopni (grill).
- Umieścić mięso pod grillem na 3 - 5 minut, aż glazura zacznie się gotować.
- Odwrócić kostki, posmarować drugą stronę glazurą i włożyć pod grill na kolejne 3 - 5 minut.
- Przełożyć na talerz i podlać pozostałym sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz