Galaretka pomarańczowa.

galaretka z soku pomarańczowego
Zależało mi na tym, aby przyrządzić prosty i szybki deser z cytrusów. Galaretka z soku wyciśniętego z pomarańczy świetnie się do tego nadawała. Właściwie wystarczą tylko dwa składniki i gotowe. Wprawdzie na efekty trzeba trochę poczekać, ale czas  przygotowania jest minimalny. Deser jest orzeźwiający i aromatyczny. Na pierwszy rzut oka uwagę zwraca to, że nie jest klarowny jak jego sklepowy odpowiednik. Jeżeli mielibyśmy ochotę na bogatszą wersję deseru to zawsze możemy podać go z bitą śmietaną.



Składniki:

  • sok wyciśnięty z 4 pomarańczy
  • 3 łyżeczki żelatyny (lub inna substancja żelująca)
  • 3 łyżki zimnej wody

Wykonanie:

  • Żelatynę namoczyć w wodzie. Gdy wchłonie cały płyn i napęcznieje rozpuścić ją na  bardzo małym ogniu (nie może się zagotować).
  • Żelatynę i sok z pomarańczy dobrze wymieszać. Przelać do pucharków.
  • Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Komentarze