Galaretka pomarańczowa.
Zależało mi na tym, aby przyrządzić prosty i szybki deser z cytrusów. Galaretka z soku wyciśniętego z pomarańczy świetnie się do tego nadawała. Właściwie wystarczą tylko dwa składniki i gotowe. Wprawdzie na efekty trzeba trochę poczekać, ale czas przygotowania jest minimalny. Deser jest orzeźwiający i aromatyczny. Na pierwszy rzut oka uwagę zwraca to, że nie jest klarowny jak jego sklepowy
odpowiednik. Jeżeli mielibyśmy ochotę na bogatszą wersję deseru to zawsze możemy podać go z bitą śmietaną.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- sok wyciśnięty z 4 pomarańczy
- 3 łyżeczki żelatyny (lub inna substancja żelująca)
- 3 łyżki zimnej wody
Wykonanie:
- Żelatynę namoczyć w wodzie. Gdy wchłonie cały płyn i napęcznieje rozpuścić ją na bardzo małym ogniu (nie może się zagotować).
- Żelatynę i sok z pomarańczy dobrze wymieszać. Przelać do pucharków.
- Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Komentarze
Prześlij komentarz