Zupa pomarańczowo-marchewkowa z imbirem.

zupa krem z marchewki i pomarańczy
Niektórzy gotujący rodzice twierdzą, że w postaci tej zupy przemycają zdrowe składniki do diety swoich dzieci. Czyżby? Ja uważam, że jest to świetna przystawka do lekkich dań z drobiu. Tak właśnie myślę. Jak to przystawka - powinna być podana w niewielkiej ilości. Ma pobudzić kubki smakowe do gotowości i czujności przed daniem głównym. Wierzcie, sprawdzi się w tej roli! Zupa jest tylko bardzo delikatnie słodka. Dominuje nuta kwaskowa, a wyczuwalna powinna być lekka pikantność. No to wymyślajcie danie główne, bo przystawkę już macie ;)

Składniki:

  • 700 g marchewki
  • 1 pomarańcza
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu jarzynowego
  • 2 cm kawałek imbiru
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • jogurt naturalny (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka brązowego cukru (opcjonalnie)
Wykonanie:
  • Cebulę posiekać i podsmażyć w garnku do miękkości (około 5 minut).
  • Dodać obraną i pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę oraz posiekany czosnek. Dodać obrany imbir. Dusić około 15 minut.
  • Zalać bulionem i dodać skórkę obraną z połowy pomarańczy. Gotować na małym ogniu do miękkości marchewki (około 40  - 60 minut).
  • Zdjąć z ognia. Wyłowić skórkę pomarańczową i imbir. Wlać sok wyciśnięty z 1 pomarańczy i zmiksować całość.
  • Wstawić z powrotem na ogień i gotować jeszcze 2 minuty mieszając.
  • Podawać z kleksem jogurtu i natką pietruszki.

Komentarze