poniedziałek, 28 marca 2016

Filety z udek po cygańsku.

kurczak po cygańsku
Kurczak po cygańsku jest jednym z ulubionych dań mojego męża. Często znajduje się w moim imprezowym menu. Podsmażone kawałki mięsa zalewa się sosem pomidorowym z dodatkiem cebuli, suszonych śliwek i odrobiną powideł śliwkowych. W takiej formie danie trafia na jakiś czas do piekarnika. Kilka tygodni temu Maciek przedstawił podobną propozycję przyrządzania kurczaka. Były to glazurowane filety z udek. Miałam wątpliwości, czy przygotować moje danie. Nie chciałam się powtarzać. Doszłam jednak do wniosku, że warto podzielić się sprawdzonym przepisem. Polecam.


Składniki:

  • 500 g filetów z udek kurczaka
  • 2 cebule
  • 8 szt. suszonych śliwek
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki keczupu
  • 3/4 szkl. wody 
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • papryka słodka 
  • oliwa (lub masło klarowane)

Wykonanie:

  • Udka doprawić solą i papryką, następnie obsmażyć z dwóch stron na oliwie/maśle. Podsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  • Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać śliwki, cukier, powidła śliwkowe, koncentrat pomidorowy i keczup. Dolać wodę, ocet, wymieszać i dusić przez kilka minut.
  • Powstały sos przelać do naczynia żaroodpornego. Mięso powinno być przykryte sosem
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez godzinę.

2 komentarze:

  1. Śliwka suszona jest świetnym dodatkiem do mięsa, więc to danie na pewno jest przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, bardzo lubimy kurczaka po cygańsku. Tu wszystko do siebie pasuje :) Zamiast filetów można spokojne użyć całych udek. Trzeba tylko nieco wydłużyć czas pieczenia. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń