Filety z udek po cygańsku.

kurczak po cygańsku
Kurczak po cygańsku jest jednym z ulubionych dań mojego męża. Często znajduje się w moim imprezowym menu. Podsmażone kawałki mięsa zalewa się sosem pomidorowym z dodatkiem cebuli, suszonych śliwek i odrobiną powideł śliwkowych. W takiej formie danie trafia na jakiś czas do piekarnika. Kilka tygodni temu Maciek przedstawił podobną propozycję przyrządzania kurczaka. Były to glazurowane filety z udek. Miałam wątpliwości, czy przygotować moje danie. Nie chciałam się powtarzać. Doszłam jednak do wniosku, że warto podzielić się sprawdzonym przepisem. Polecam.


Składniki:

  • 500 g filetów z udek kurczaka
  • 2 cebule
  • 8 szt. suszonych śliwek
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki keczupu
  • 3/4 szkl. wody 
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • papryka słodka 
  • oliwa (lub masło klarowane)

Wykonanie:

  • Udka doprawić solą i papryką, następnie obsmażyć z dwóch stron na oliwie/maśle. Podsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  • Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać śliwki, cukier, powidła śliwkowe, koncentrat pomidorowy i keczup. Dolać wodę, ocet, wymieszać i dusić przez kilka minut.
  • Powstały sos przelać do naczynia żaroodpornego. Mięso powinno być przykryte sosem
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez godzinę.

Komentarze

  1. Śliwka suszona jest świetnym dodatkiem do mięsa, więc to danie na pewno jest przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, bardzo lubimy kurczaka po cygańsku. Tu wszystko do siebie pasuje :) Zamiast filetów można spokojne użyć całych udek. Trzeba tylko nieco wydłużyć czas pieczenia. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz