Filety z udek po cygańsku.
Kurczak po cygańsku jest jednym z ulubionych dań mojego męża. Często znajduje się w moim imprezowym menu. Podsmażone kawałki mięsa zalewa się sosem pomidorowym z dodatkiem cebuli, suszonych śliwek i odrobiną powideł śliwkowych. W takiej formie danie trafia na jakiś czas do piekarnika. Kilka tygodni temu Maciek przedstawił podobną propozycję przyrządzania kurczaka. Były to glazurowane filety z udek. Miałam wątpliwości, czy przygotować moje danie. Nie chciałam się powtarzać. Doszłam jednak do wniosku, że warto podzielić się sprawdzonym przepisem. Polecam.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 500 g filetów z udek kurczaka
- 2 cebule
- 8 szt. suszonych śliwek
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki keczupu
- 3/4 szkl. wody
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- papryka słodka
- oliwa (lub masło klarowane)
Wykonanie:
- Udka doprawić solą i papryką, następnie obsmażyć z dwóch stron na oliwie/maśle. Podsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać śliwki, cukier, powidła śliwkowe, koncentrat pomidorowy i keczup. Dolać wodę, ocet, wymieszać i dusić przez kilka minut.
- Powstały sos przelać do naczynia żaroodpornego. Mięso powinno być przykryte sosem
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez godzinę.
Śliwka suszona jest świetnym dodatkiem do mięsa, więc to danie na pewno jest przepyszne.
OdpowiedzUsuńWitam, bardzo lubimy kurczaka po cygańsku. Tu wszystko do siebie pasuje :) Zamiast filetów można spokojne użyć całych udek. Trzeba tylko nieco wydłużyć czas pieczenia. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń