Sernik Snickers.
Moim jedynym zadaniem kulinarnym na Wielkanoc było upieczenie sernika. Cudownie być gościem ;) Pyszny, słodki z orzechami, kajmakiem i polewą czekoladową. Taki jest właśnie sernik Snickers. Prawdziwa rozpusta i uczta dla zmysłów. Z tym ciastem zaczynałam wiele lat temu swoją sernikową przygodę :) Mam więc do niego sentyment i szczególnie go polecam. To już ostatnia prosta przed świętami. Wszystkim zaglądającym na naszego bloga życzymy spokojnych, radosnych chwil spędzonych z najbliższymi.
Składniki:
Spód:
Ciasto:
Wierzch:
Wykonanie:
Składniki:
Spód:
- 150 g herbatników
- 3 łyżki masła
Ciasto:
- 1 kg twarogu (dwukrotnie zmielonego)
- 3/4 szkl. cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
Wierzch:
- kajmak (160 g śmietany kremówki 30%, 140 g brązowego cukru)
- 75 g posiekanych orzeszków ziemnych
- tabliczka czekolady deserowej
Wykonanie:
- Ciastka rozdrobić do konsystencji piasku, masło rozpuścić. Wymieszać jedno z drugim i wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Składniki na ciasto wymieszać mikserem, wlać na ciasteczkowy spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez godzinę. Studzić w uchylonym piekarniku.
- Przygotować kajmak. Do garnka wlać śmietankę, wsypać brązowy cukier, doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut.
- Na wystudzony sernik wsypać posiekane orzechy, następnie wlać ciepły kajmak. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wylać na wierzch ciasta.
- Schłodzić przez noc w lodówce.
Boski! Kradnę przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/