sobota, 26 marca 2016

Sernik Snickers.

sernik z kajmakiemMoim jedynym zadaniem kulinarnym na Wielkanoc było upieczenie sernika. Cudownie być gościem ;) Pyszny, słodki z orzechami, kajmakiem i polewą czekoladową. Taki jest właśnie sernik Snickers. Prawdziwa rozpusta i uczta dla zmysłów. Z tym ciastem zaczynałam wiele lat temu swoją sernikową przygodę :) Mam więc do niego sentyment i szczególnie go polecam. To już ostatnia prosta przed świętami. Wszystkim zaglądającym na naszego bloga życzymy spokojnych, radosnych chwil spędzonych z najbliższymi.




sernik z kajmakiem
Składniki:

Spód:

  • 150 g herbatników
  • 3 łyżki masła

Ciasto:

  • 1 kg twarogu (dwukrotnie zmielonego)
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej

Wierzch: 

  • kajmak (160 g śmietany kremówki 30%, 140 g brązowego cukru)
  • 75 g posiekanych orzeszków ziemnych
  • tabliczka czekolady deserowej

 Wykonanie:

  • Ciastka rozdrobić do konsystencji piasku, masło rozpuścić. Wymieszać jedno z drugim i wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Składniki na ciasto wymieszać mikserem, wlać na ciasteczkowy spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez godzinę. Studzić w uchylonym piekarniku.
  • Przygotować kajmak. Do garnka wlać śmietankę, wsypać brązowy cukier, doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut. 
  • Na wystudzony sernik wsypać posiekane orzechy, następnie wlać ciepły kajmak. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wylać na wierzch ciasta.
  • Schłodzić przez noc w lodówce.


















1 komentarz:

  1. Boski! Kradnę przepis :)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń