Muffinki kokosowo-migdałowe.
Jak to dobrze mieć wśród znajomych blogera kulinarnego! Zdarzyć się bowiem może, że wpadnie kiedyś na pomysł i obdaruje koleżankę słoiczkiem wypełnionym po brzegi lemon curd'em. Pomysł absolutnie genialny i do powtarzania! Dziękuję!!! Upiekłam babeczki, które powędrują do koszyczka. Do ciasta dodałam wiórki kokosowe i posiekane migdały. Połączenie tych dwóch składników jest znane i sprawdzone. Skórka otarta z limonki wprowadza orzeźwiającą cytrusową nutę. Polecam.
Składniki:
- 1 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. wiórków kokosowych
- 50 g posiekanych migdałów
- 2 jajka
- 1/2 szkl. oleju (u mnie słonecznikowy)
- 3/4 szkl. cukru
- 1/2 szkl. mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z limonki lub cytryny
Wykonanie:
- Mąkę, cukier proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, migdały wsypać do miski i wymieszać.
- Dodać jajka, olej, mleko i wymieszać mikserem.
- Dodać skórkę z limonki (cytryny), wymieszać.
- Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do 3/4 ich wysokości.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 25 minut (do "suchego patyczka").
- Wystudzone muffinki oprószyć cukrem pudrem.
świetne muffinki ;)
OdpowiedzUsuń