Muffinki kokosowo-migdałowe.

babeczki kokosowo migdałoweJak to dobrze mieć wśród znajomych blogera kulinarnego! Zdarzyć się bowiem może, że wpadnie kiedyś na pomysł i obdaruje koleżankę słoiczkiem wypełnionym po brzegi lemon curd'em. Pomysł absolutnie genialny i do powtarzania! Dziękuję!!! Upiekłam babeczki, które powędrują do koszyczka. Do ciasta dodałam wiórki kokosowe i posiekane migdały. Połączenie tych dwóch składników jest znane i sprawdzone. Skórka otarta z limonki wprowadza orzeźwiającą cytrusową nutę. Polecam.

Składniki:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. wiórków kokosowych
  • 50 g posiekanych migdałów
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. oleju (u mnie słonecznikowy)
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z limonki lub cytryny

Wykonanie:

  • Mąkę, cukier proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, migdały wsypać do miski i wymieszać.
  • Dodać jajka, olej, mleko i wymieszać mikserem.
  • Dodać skórkę z limonki (cytryny), wymieszać.
  • Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do 3/4 ich wysokości.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 25 minut (do "suchego patyczka").
  • Wystudzone muffinki oprószyć cukrem pudrem.                    

Komentarze

Prześlij komentarz