wtorek, 29 marca 2016

Szaszłyki drobiowe z frytkami z batatów.

frytki z batatów
Dzisiaj pomysł na proste, szybkie danie. Przygotowałam szaszłyki z kurczaka i warzyw, które akurat miałam pod ręką. Można tworzyć dowolne kombinacje. Do tego ciekawe w smaku frytki z batatów i obowiązkowo coś "zielonego" :) Szaszłyki i frytki powędrowały razem do piekarnika. Po około trzydziestu minutach wyjęłam mięso i jeszcze chwilę zapiekałam bataty, ustawiając funkcję grilla. Powoli rozkręcamy się po świątecznym leniuchowaniu. Pogoda nas rozpieszczała :) Pora wyciągnąć rower z piwnicy, odkurzyć kijki do nordic walkingu, ewentualnie wyczyścić buty do joggingu i zadbać o formę :)


Składniki:

  • filet z piersi kurczaka
  • ulubione przyprawy do drobiu
  • cebula
  • papryka czerwona
  • cukinia
  • 2 bataty
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • oliwa

Wykonanie:

  • Mięso pokroić w kostkę, przyprawić i odstawić na jakiś czas do lodówki.
  • Warzywa umyć i pokroić w kostkę, a cebulę w krążki.
  • Nabijać na patyki do szaszłyków, na przemian mięso i warzywa.
  • Bataty obrać, umyć i pokroić w paski. Dodać dwie łyżki oliwy, sól, pieprz i tymianek, wymieszać.
  • Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć frytki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C, powyżej na kratce wstawić mięso (patyki z szaszłykami ułożyłam na prostokątnym naczyniu żaroodpornym, do którego kapał sok z mięsa i warzyw). Zapiekać około 30 minut. Po tym czasie wyjąć mięso, ustawić funkcję grilla i zapiekać jeszcze około 5 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz