Scotch eggs.
Szkockie jajka. Właściwie nie ma pewności czy są ze Szkocji. Jedna z wersji pochodzenia potrawy to sugeruje, ale inne wskazują Londyn lub nawet Indie jako miejsca gdzie zostały wymyślone. Tak czy inaczej, scotch eggs są obecnie ogólnobrytyjską przekąską piknikową. Jedną z ulubionych. Można je zrobić w domu, ale najczęściej kupuje się gotowe - do dostania niemal w każdym sklepie. Jada się je na zimno, najczęściej z sosem majonezowym. Istnieje wiele lokalnych odmian szkockiego jajka. Można spotkać takie, gdzie używa się jajek marynowanych w occie lub sosie Worcestershire. Otoczka może składać się ze zwykłego mięsa mielonego lub nadzienia do kiełbasek. Mielone miesza się czasami z kaszanką czy tartym jabłkiem. Można poeksperymentować. Efekt jest bardzo smaczny i niewątpliwie wdzięczny wizualnie :)
Składniki:
Składniki:
- 400 g mielonej wieprzowiny
- 6 jajek
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- szczypta proszku musztardowego lub 1 łyżeczka musztardy
- mąka
- bułka tarta
- olej
- 4 jajka ugotować na miękko.
- Zagotować w garnku 15 mm wody i delikatnie włożyć jajka. Gotować pod przykryciem 6 minut i przelać natychmiast zimną wodą. Po ostudzeniu delikatnie obrać.
- Mielone mięso wymieszać z przyprawami. Podzielić na cztery części i uformować placuszki około 12 cm średnicy.
- Owinąć dokładnie jajka mięsem. Można pomóc sobie przy tym folią spożywczą.
- Panierować w mące, jajku i bułce tartej.
- Smażyć na głębokim oleju 8 - 10 minut. Na średnim ogniu.
- Podawać na ciepło lub bardziej tradycyjnie na zimno. Przekrojone na pół, z dobrej jakości majonezem wymieszanym z ostrą musztardą.
Komentarze
Prześlij komentarz