Scotch eggs.

scotch egg, szkockie jajka, jajka w mięsie
Szkockie jajka. Właściwie nie ma pewności czy są ze Szkocji. Jedna z wersji pochodzenia potrawy to sugeruje, ale inne wskazują Londyn lub nawet Indie jako miejsca gdzie zostały wymyślone. Tak czy inaczej, scotch eggs są obecnie ogólnobrytyjską przekąską piknikową. Jedną z ulubionych. Można je zrobić w domu, ale najczęściej kupuje się gotowe - do dostania niemal w każdym sklepie. Jada się je na zimno, najczęściej z sosem majonezowym.  Istnieje wiele lokalnych odmian szkockiego jajka. Można spotkać takie, gdzie używa się jajek marynowanych w occie lub sosie Worcestershire. Otoczka może składać się ze zwykłego mięsa mielonego lub nadzienia do kiełbasek. Mielone miesza się czasami z kaszanką czy tartym jabłkiem. Można poeksperymentować. Efekt jest bardzo smaczny i niewątpliwie wdzięczny wizualnie :)

Składniki:

  • 400 g mielonej wieprzowiny
  • 6 jajek
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • szczypta proszku musztardowego lub 1 łyżeczka musztardy
  • mąka
  • bułka tarta
  • olej
Wykonanie:

  • 4 jajka ugotować na miękko. 
  • Zagotować w garnku 15 mm wody i delikatnie włożyć jajka. Gotować pod przykryciem 6 minut i przelać natychmiast zimną wodą. Po ostudzeniu delikatnie obrać.
  • Mielone mięso wymieszać z przyprawami. Podzielić na cztery części i uformować  placuszki około 12 cm średnicy.
  •  Owinąć dokładnie jajka mięsem. Można pomóc sobie przy tym folią spożywczą.
  • Panierować w mące, jajku i bułce tartej.
  • Smażyć na głębokim oleju 8 - 10 minut. Na średnim ogniu.
  • Podawać na ciepło lub bardziej tradycyjnie na zimno. Przekrojone na pół, z dobrej jakości majonezem wymieszanym z ostrą musztardą.




Komentarze