czwartek, 10 marca 2016

Sałatka z łososiem i grejpfrutem.

sałatka z łososiem
Kiedy myślę o sałatce to pierwszym skojarzeniem jest ta z jarzynami i majonezem. Znana, lubiana, sprawdzona. Jednak coraz częściej sałatki są komponowane ze składników wprost na talerzu, skropione oliwą lub z dodatkiem jakiegoś lekkiego sosu. Chciałam, aby w moim kolejnym daniu z cytrusami znalazł się grejpfrut. Do niego dobierałam pozostałe składniki. Jak się okazało szpinak, łosoś i migdały to bardzo dobre towarzystwo dla grejpfruta. Orzechowy akcent wzmocniłam dodatkiem oleju z prażonych orzechów. Nam sałatka smakowała, sprawdzi się jako lekka kolacja albo przystawka.


Składniki:

  • usmażony łosoś z dodatkiem ulubionych przypraw
  • szpinak świeży
  • grejpfrut
  • posiekane migdały
  • kolendra świeża
  • olej z prażonych orzechów (lub oliwa z oliwek)

Wykonanie:

  • Szpinak umyć, odciąć łodyżki liści. Ułożyć na talerzu.
  • Usmażonego łososia podzielić na małe kawałki i ułożyć na liściach szpinaku.
  • Grejpfruta umyć, obrać, podzielić na cząstki i dokładnie oczyścić z błonek. Ułożyć na talerzu.
  • Posypać posiekanymi migdałami, skropić oliwą, posypać posiekaną kolendrą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz