Sałatka z łososiem i grejpfrutem.
Kiedy myślę o sałatce to pierwszym skojarzeniem jest ta z jarzynami i majonezem. Znana, lubiana, sprawdzona. Jednak coraz częściej sałatki są komponowane ze składników wprost na talerzu, skropione oliwą lub z dodatkiem jakiegoś lekkiego sosu. Chciałam, aby w moim kolejnym daniu z cytrusami znalazł się grejpfrut. Do niego dobierałam pozostałe składniki. Jak się okazało szpinak, łosoś i migdały to bardzo dobre towarzystwo dla grejpfruta. Orzechowy akcent wzmocniłam dodatkiem oleju z prażonych orzechów. Nam sałatka smakowała, sprawdzi się jako lekka kolacja albo przystawka.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- usmażony łosoś z dodatkiem ulubionych przypraw
- szpinak świeży
- grejpfrut
- posiekane migdały
- kolendra świeża
- olej z prażonych orzechów (lub oliwa z oliwek)
Wykonanie:
- Szpinak umyć, odciąć łodyżki liści. Ułożyć na talerzu.
- Usmażonego łososia podzielić na małe kawałki i ułożyć na liściach szpinaku.
- Grejpfruta umyć, obrać, podzielić na cząstki i dokładnie oczyścić z błonek. Ułożyć na talerzu.
- Posypać posiekanymi migdałami, skropić oliwą, posypać posiekaną kolendrą.
Komentarze
Prześlij komentarz