Irlandzki gulasz - irish stew.
Składniki:
- 500 g wołowiny gulaszowej
- 500 g marchewki
- 500 g ziemniaków
- 2 średnie cebule
- 1 por
- 1 litr bulionu wołowego (lub innego)
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 listek laurowy
- 1 kostka pieczeniowa
- 1 łyżka cukru muscovado (opcjonalnie)
- sól i pieprz
- mąka
- olej
- natka pietruszki i szczypiorku
- Mięso pokroić w kostkę (około 2 cm) i obtoczyć w mące.
- Podsmażyć na złoto na oleju i przenieść do garnka o grubym dnie lub do wolnowara.
- Cebulę pokroić w kostkę, lekko posolić i podsmażyć na patelni po wołowinie. Po 3 minutach dodać pokrojonego w plasterki pora i marchew również w plasterkach (grubych - 5 - 7 mm).
- Smażyć około 5 minut i przenieść do garnka z mięsem.
- Ziemniaki obrać i pokroić na plastry około 7 - 10 mm. Dodać do garnka.
- Całość zalać bulionem, dodać tymianek, liść laurowy, szczyptę pieprzu i pokruszoną kostkę pieczeniową. Opcjonalnie - cukier.
- Gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu do miękkości składników. Używając wolnowara - ustawić na low na 6 - 8 godzin lub na high na 4 - 6 godzin.
- Podawać ze świeżym pieczywem, posypane zieleniną.
Komentarze
Prześlij komentarz