Kurczakburger - domowy fast food.

domowy fast food
- Mamo, jestem głodny. - to zdanie słyszę z dużą częstotliwością w wersji mono lub, co gorsza, stereo ;)
- Dobrze, a co byś zjadł?
- A co jest? (brrr, moja "ulubiona" odpowiedź).
To tym razem się przygotowałam! Przed treningiem piłkarskim syna wyrobiłam ciasto na bułki. Po powrocie było pięknie wyrośnięte, a więc już w postaci bułeczek trafiło do piekarnika. Przygotowałam mięso mielone z udek kurczaka i usmażyłam kotlety. Podświadomie czułam, że tym razem będzie 1:0 dla mnie :) Wszystkim smakowało. Wydaje mi się, że dzisiaj miałam swoje pięć minut i na ten krótki czas stałam się bohaterką ;)



Składniki:

bułki hamburgeroweKotlety:
  • 500 g filetów z udek kurczaka (przemielić)
  • jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz/ulubione przyprawy do drobiu
  • 1/2 pęczka drobno posiekanej natki pietruszki
  • oliwa

Bułki:

  • 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 14 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
  • 150 ml mleka
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła (roztopionego)
  • sezam (dałam siemię lniane)
  • jajko do posmarowania wierzchu bułek

Pozostałe:
  • mix sałat
  • pomidory
  • sos (majonez, keczup, jogurt naturalny)

Wykonanie:
  • Wszystkie składniki na kotlety dobrze wymieszać. Smażyć na patelni niezbyt grube kotlety.
  • Z podgrzanego mleka cukru i drożdży przygotować rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia.
  • Do miski wsypać mąkę, sól, dodać jajko, roztopione masło i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić dobrze ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia, do czasu aż podwoi swoją objętość.
  • Z wyrośniętego ciasta formować kulki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, docisnąć ręką, nadając im płaski kształt. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte bułki posmarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Piec w temperaturze 190°C przez około 25 minut, aż się zrumienią.
  • Z przygotowanych składników robić burgery.






















Komentarze

  1. jakie duże rosną te bułki? Tzn. jak duże kulki lepić układając na blachę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, myślę, że bułki o średnicy ok. 8 cm będą ok. Pozdrawiam :)

      Usuń

Prześlij komentarz