Biksemad - duński obiad z resztek.
Prawda, że wygląda znajomo? Tylko nazwa jakaś taka egzotyczna :) Ile to razy odgrzewaliśmy sobie ziemniaki z poprzedniego dnia, doprawiając je jedynie, by dodać im nieco smaku. A buraki? Jakże swojskie. W oryginale danie podaje się z marynowanymi burakami, ale ja podałam po prostu z surówką z tego warzywa. Bardzo dobry obiad, chyba nie muszę nikogo przekonywać. No może miałabym małe trudności z osobą, która liczy kalorie ;)
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- kilka ugotowanych w całości ziemniaków
- 125 g wędzonego surowego boczku
- 200 g mięsa wieprzowego (ja dałam indycze)
- cebula
- czosnek
- sól
- pieprz
- majeranek
- szczypiorek
Wykonanie:
- Podsmażyć na patelni boczek i mięso (nie dodawałam tłuszczu, bo wytopił się z boczku). Doprawić solą i pieprzem.
- Na drugiej patelni podsmażyć na maśle drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko smażyć, aż ziemniaki się zrumienią. Dodać mięso. Wymieszać, doprawić majerankiem, ewentualnie solą i pieprzem.
- Podawać z jajkiem sadzonym, posypane szczypiorkiem i burakami.
Komentarze
Prześlij komentarz