poniedziałek, 11 stycznia 2016

Turecka sałatka z fasoli.

piyaz, sałatka z fasoli, kwaśna sałatka z fasoli
Dzisiaj w strączkowej podróży dookoła świata wpadamy w śródziemnomorski sałatkowy wir. Po raz pierwszy wyrzuci nas na turecki brzeg. Powiedzmy, że będzie to w jakiejś licyjskiej skalistej zatoce. Pod starą rozłożystą pinią;) W tym pięknym miejscu posilimy się prostą sałatką z fasoli o kwaśnym, orzeźwiającym smaku. Jest to bardzo charakterystyczne tureckie danie, ale na szczęście bez problemu da się odtworzyć nad szarą bałtycką zatoką. Lub gdziekolwiek...


Składniki:

  • 200 g białej drobnej fasolki z puszki
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/4 łyżeczki kuminu 
  • 1/4 łyżeczki sumaku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/4 łyżeczki soli
Wykonanie:

  • Fasolkę opłukać na sitku i odsączyć.
  • Wymieszać delikatnie z resztą składników i przełożyć do ładnej miseczki.
  • Podawać jako dodatek do większych dań lub samodzielnie z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz