Dzisiaj w strączkowej podróży dookoła świata wpadamy w śródziemnomorski sałatkowy wir. Po raz pierwszy wyrzuci nas na turecki brzeg. Powiedzmy, że będzie to w jakiejś licyjskiej skalistej zatoce. Pod starą rozłożystą pinią;) W tym pięknym miejscu posilimy się prostą sałatką z fasoli o kwaśnym, orzeźwiającym smaku. Jest to bardzo charakterystyczne tureckie danie, ale na szczęście bez problemu da się odtworzyć nad szarą bałtycką zatoką. Lub gdziekolwiek...
Składniki:
- 200 g białej drobnej fasolki z puszki
- 1 mała czerwona cebula
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki sumaku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- 1/4 łyżeczki soli
Wykonanie:
- Fasolkę opłukać na sitku i odsączyć.
- Wymieszać delikatnie z resztą składników i przełożyć do ładnej miseczki.
- Podawać jako dodatek do większych dań lub samodzielnie z pieczywem.
Komentarze
Prześlij komentarz