Słoneczne smoothie mandarynkowe.

koktajl mandarynkowy z kokosem i kurkumą, tangerine smoothie,
Mandarynkowe smoothie to przebłysk słońca w zimowy dzień (chociaż jaka to zima w tym roku?). Lekko czaruje cytrusowym aromatem, syci płatkami owsianymi, rozgrzewa imbirem. Kluczową sprawą dla uzyskania najlepszego smaku jest użycie dojrzałych, słodko-kwaśnych i mocno soczystych mandarynek. Pora na cytrusy jest teraz najlepsza, ale wcale nie jest łatwo znaleźć takie, jak by się chciało. Warto jednak poszukać, bo robią różnicę. Wodę kokosową spokojnie możemy zastąpić zwykłą, tym bardziej, że ostatnie badania dowodzą, iż nie jest tak cudowna jak się do niedawna wydawało. Łyżkę mleczka kokosowego warto jednak dodać dla uzyskania tej miłej aksamitności. Takie mandarynkowe smoothie może być płynnym śniadaniem - syci na długo i daje uśmiech na początek dnia:)

Składniki:

  • 150 ml wody kokosowej (lub zwykłej)
  • 1 łyżka mleczka kokosowego
  • 3 mandarynki - obrane i podzielone na cząstki
  • 1 cm kawałek imbiru - obrany i posiekany
  • 3 łyżki płatków owsianych górskich
  • nasionka z 1 laski wanilii
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • cukier/miód/ syrop z agawy lub inny słodzik wg uznania
Wykonanie:
  • Wszystkie składniki miksować za pomocą blendera (stacjonarnego lub ręcznego) do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Odczekać kilka minut dla zgęstnienia.
  • Podawać przybrane wiórkami kokosowymi i skórką cytrusową.

Komentarze