niedziela, 31 stycznia 2016

Zielone smoothie gruszkowo-szpinakowe.

koktajl z gruszki i szpinaku, green detox smoothie,
Kiedy wczoraj przeglądałem amerykańskie blogi w poszukiwaniu ciekawych przepisów na owocowe napoje, natrafiłem na pewną dramatyczną historię. W mieszkaniu blogerki pękły rury i w wyniku potopu połowa domu niemal się rozpadła. Zawzięta dziewczyna już dwie godziny później pisała posta o smoothie w kuchni u teściów. W życiu nie przypuszczałbym, że za kilka godzin przeżyję to sam! Z tą różnicą, że polskie domy są trochę wytrzymalsze i robiąc zielone smoothie mogłem posłużyć się własnym stołem i łazienką;) Taki napój ma podobno właściwości detoksykacyjne więc może pomoże oczyścić też zgnębione myśli? Może tak. W każdym razie, daje chwilę przyjemności. Jego kolor budzi uśmiech, a smak zaskakuje delikatną gruszkowatością;) Coś co tak wygląda i smakuje, na pewno ma mnóstwo pozytywnych właściwości!

Składniki: 

  • 1 duża dojrzała gruszka
  • 2 garście młodego szpinaku
  • sok z 1 limonki
  • 1 cm kawałek imbiru - obrany i posiekany
  • 2 łyżki otrębów owsianych (lub innych otrębów albo mielonego lnu)
  • 150 ml wody (lub wody kokosowej)
  • cukier/miód/syrop z agawy/syrop klonowy - do wyboru (około 1 łyżki)
Wykonanie:

  • Wszystkie składniki umieścić w blenderze lub dzbanku.
  • Zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Po odczekaniu kilku minut smoothie zyskuje na gęstości.
  • Podawać w wysokiej szklance posypane wiórkami kokosowymi i z listkiem mięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz