Tilslorte bondepiker - norweski deser jabłkowy.
Już prościej chyba być nie może :) W kilka chwil wyczarujemy pyszny deser.Wystarczą jabłka, herbatniki, cynamon i bita śmietana. Tilslorte bondepiker to taka szarlotka w pucharku i bez pieczenia, co skraca czas przygotowania do minimum. Na pewno będę wracać do tego przepisu, bo wszystkim przypadł do gustu. Nawet dzieciom, a o to wcale nie tak łatwo ;) Tym słodkim akcentem kończymy tydzień z kuchnią skandynawską. Jakie będzie hasło nadchodzącego tygodnia? O tym w następnym poście. Zapraszam.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 6 jabłek
- 150 g herbatników
- 300 ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
- Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i prażyć w garnku z cukrem brązowym i cynamonem.
- Herbatniki pokruszyć i prażyć na suche patelni, cały czas mieszając, bo łatwo się przypalają.
- Śmietankę ubić, pod koniec dodając cukier puder.
- Układać warstwami: herbatniki, jabłka, bita śmietana, herbatniki, jabłka, bita śmietana.
- Wierzch posypałam migdałami i cynamonem. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz