sobota, 23 stycznia 2016

Tilslorte bondepiker - norweski deser jabłkowy.

deser jabłkowy
Już prościej chyba być nie może :) W kilka chwil wyczarujemy pyszny deser.Wystarczą jabłka, herbatniki, cynamon i bita śmietana. Tilslorte bondepiker to taka szarlotka w pucharku i bez pieczenia, co skraca czas przygotowania do minimum. Na pewno będę wracać do tego przepisu, bo wszystkim przypadł do gustu. Nawet dzieciom, a o to wcale nie tak łatwo ;) Tym słodkim akcentem kończymy tydzień z kuchnią skandynawską. Jakie będzie hasło nadchodzącego tygodnia? O tym w następnym poście. Zapraszam.


Składniki:

  • 6 jabłek
  • 150 g herbatników
  • 300 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżka cukru pudru

Wykonanie:

  • Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i prażyć w garnku z cukrem brązowym i cynamonem.
  • Herbatniki pokruszyć i prażyć na suche patelni, cały czas mieszając, bo łatwo się przypalają.
  • Śmietankę ubić, pod koniec dodając cukier puder. 
  • Układać warstwami: herbatniki, jabłka, bita śmietana, herbatniki, jabłka, bita śmietana.
  • Wierzch posypałam migdałami i cynamonem. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz