Morbradgryde - polędwiczki w sosie z pieczarkami i porem.

polędwiczki w sosie pieczarkowo-porowym
Jeśli uważacie, że to co widać na zdjęciu wygląda jak tradycyjny polski obiad, to ja się z taką opinią zgadzam. Z drugiej strony wierzę pani Nielsen, która twierdzi na swoim blogu, że to klasyczne duńskie danie. Takie gotowała jej mama i babcia (i sąsiadki pewnie też). No cóż, Duńczycy mają widocznie podobny gust kulinarny do Polaków. I jeszcze parę innych zalet też mają;) Zdradzę Wam, że polędwiczki w sosie porowo-pieczarkowym bardzo zasmakowały mojej żonie. Takie obiady mogłaby jeść codziennie:) Chyba będę musiał wymyślić hasło tygodnia, które pozwoli na więcej tego typu gotowania! Polędwiczki wydają się łatwym i bardzo wdzięcznym "surowcem" kulinarnym. W kilka minut można z nich wyczarować różne pyszności. Trzeba jednak uważać by nie smażyć (lub piec) ich zbyt długo, bo staną się suche i twarde. Dobre są w momencie kiedy tylko stracą swoją różowość, a dzieje się to szybko. Do morbradgryde z pewnością pasowałoby jakieś dobre duńskie piwo i dobry duński film. Albo jakaś fajna duńska muzyka - tak byłoby idealnie:) Spróbujcie!
Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 mała cebula
  • 1 mały por
  • 300 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • 100 ml bulionu
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka musztardy (np. dijon)
Wykonanie:
  • Cebulę pokroić w kostkę, a pora i oczyszczone pieczarki w  plasterki.
  • Polędwiczkę oczyścić z błonek i nadmiaru tłuszczu. Pokroić na około 2 cm kawałki i bardzo delikatnie rozbić na mini steki.
  • Cebulę i pora podsmażyć na maśle przez około 5 minut i dodać pieczarki. Smażyć kolejne 10 minut i xdjąć całość z patelni.
  • Na patelnię dać kolejną łyżkę masła i włożyć polędwiczki. Smażyć około 3 minuty z każdej strony, oprószając w trakcie solą i pieprzem.
  • Dodać z powrotem na patelnię pora, cebulę i pieczarki. Zalać bulionem i śmietaną. Dodać łyżeczkę musztardy.
  • Pozwolić dusić się jeszcze na małym ogniu przez około 5 -10 minut.
  • Podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem. W towarzystwie gotowanej marchewki lub dowolnej ulubionej jarzyny/sałatki.

Komentarze