poniedziałek, 18 stycznia 2016

Rodbetssallad - sałatka z marynowanych buraczków.

szwedzka sałatka z buraczków, buraczki z jabłkiem
Podobno trudno sobie wyobrazić szwedzki (i ogólnie - skandynawski) obiad bez jakiejś buraczkowej sałatki. Taka jak moja - z buraczków marynowanych - jest chyba najbardziej klasyczna. Myślę, że dobrze odpowiada również polskim kulinarnym gustom. Będzie świetnie pasować do wielu dań, w tym do mojego sjomans biff i biksemad Marzenki. Trochę się naszukałem buraczków marynowanych w całości, ale w końcu się udało. Jeśli zależy Wam na smaku, nie formie, to buraczki w postaci tartej też zadziałają. Trzeba tylko również potraktować tarką jabłko.

Składniki:

  • 2 słoiczki (po 350 g) całych marynowanych buraczków
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 duże lub 2 małe jabłka
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:

  • Buraczki odsączyć i pokroić w ósemki (proponuję użyć przy tym lateksowych rękawiczek!).
  • Jabłko obrać i pokroić w kostkę o wielkości podobnej do kawałków buraczków.
  • Z pozostałych składników przygotować sos.
  • Całość delikatnie wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz