Zapiekanka wiejska - cottage pie.
Cottage pie to prawdziwy brytyjski klasyk. Północnoeuropejska odpowiedź na śródziemnomorską musakę. Godna odpowiedź! Ta wiejska zapiekanka składa się z dwóch warstw o kontrastowym charakterze - mocnej, zdecydowanej w smaku mielonej wołowiny z warzywami oraz delikatnego, aksamitnego puree ziemniaczanego. Smakuje świetnie, syci i nie jest zbyt skomplikowana w przygotowaniu. Dała mi równie dużo przyjemności w gotowaniu jak i w jedzeniu. Myślę, że to danie, które można zrobić dla siebie, dla dwojga i dla całej rodziny. Zawsze powinno zadziałać. Pycha. Przyznaję, że ja też, zupełnie tak samo jak Marzenka, patrzę już w stronę przyszłego tygodnia. I chociaż przecież mniej więcej wiem, którą ścieżką pójdziemy, to jakie przygody nas na niej spotkają pozostaje zagadką;)
Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 100 ml czerwonego wina
- 300 ml bulionu
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 liść laurowy
- oliwa
- 700 g ziemniaków
- 20 g masła
- 100 ml śmietanki 30%
- 100 g startego sera cheddar
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- Podsmażyć wołowinę na oliwie do zbrązowienia. Zdjąć z patelni i odłożyć.
- Na patelnię dolać oliwy i wrzucić na nią pokrojone warzywa. Dusić do miękkości około 20 minut.
- Dodać posiekany drobno czosnek, mąkę i przecier. Mocno zamieszać i zwiększyć ogień na 2 minuty.
- Wrzucić mięso z powrotem na patelnię.
- Wlać wino a po jego lekkim zdredukowaniu dodać bulion, sos Worcestershire i zioła. Gotować na małym ogniu około 30 - 45 minut bez przykrycia. Całość musi się zagęścić - nie może być płynna. Na koniec wyjąć listek laurowy.
- Jednocześnie przygotować ziemniaczane puree.
- Ziemniaki ugotować i odcedzić.
- Ugnieść na gładką masę z masłem, śmietanką i 3/4 sera. Dodać po szczypcie gałki, soli i pieprzu.
- Poczekać aż obie masy ostygną (inaczej mogą się wymieszać!). Na spodzie naczynia do zapiekania ułożyć masę mięsną, a na niej puree dokładnie przykrywając wołowinę. Wygładzić masę ziemniaczaną i posypać pozostałym cheddarem.
- Piec w piekarniku bez przykrycia do delikatnego zbrązowienia. Około 20 - 30 minut, 200 stopni z termoobiegiem lub 220 bez.
Komentarze
Prześlij komentarz