wtorek, 26 stycznia 2016

Zapiekanka z porów.


leek casserole, zapiekanka porowa, portugalska zapiekanka porowa
Zapiekanka porowa jest czymś, co robię czasami sam dla siebie. Dla własnej przyjemności. Jednak czy można tak prostym daniem przekonać szerszą publiczność? Dlaczego nie - trzeba spróbować. Por to warzywo o niezliczonych właściwościach zdrowotnych. Był uprawiany i doceniany już od tysięcy lat. Mówi się, że zbudowano dzięki niemu piramidy, choć osobiście powątpiewam by E.T. stosowali go jako napęd w swoich maszynach budowlanych;) Jednak Egipcjanie rzeczywiście zajadali pora tonami. Zajadał go również  Neron, a Hipokrates leczył nim na swojej wyspie Kos. Moja zapiekanka nie dość, że wykorzystuje super warzywo jako główny składnik, to jeszcze w lekkostrawnej duszonej formie. W zdecydowanie wegańskim towarzystwie. Przepis jest portugalski, a pochodzi ze słowackiej książki, którą kupiłem przed laty w domu towarowym Prior w Popradzie. Wiem - trochę to dziwne;)

Składniki:

  • 2 duże pory
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml białego wina
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • sól i pieprz
  • bułka tarta
  • oliwa
  • natka pietruszki
Wykonanie:
  • Białe części pora pokroić na 4 - 6 cm kawałki. Obgotować delikatnie przez 5 minut (mają zmięknąć, ale się nie rozpaść!) i odstawić do ostudzenia.
  • Przygotować sos
  • Cebulę pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na oliwie.
  • Po 5 minutach dodać czosnek roztarty z solą, a po chwili zwiększyć ogień i wlać wino. Zagotować.
  • Dodać odsączone pomidory z puszki (płyn zachować) oraz sól, pieprz i cukier do smaku. Dusić około 15 minut.
  • Pory ułożyć jak najściślej w naczyniu żaroodpornym. Zalać sosem. Posypać obficie bułką tartą i skropić ją pozostałym sokiem pomidorowym i oliwą.
  • Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni.
  • Podawać posypane natką pietruszki z bagietką i białym winem.
  • Można jeść na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz