Zapiekanka z kaszy gryczanej z sosem paprykowo-marchewkowym.
Odkąd odkryłam białą kaszę gryczaną stała się ona moim numerem jeden wśród kasz. Smak i zapach jest o wiele subtelniejszy od jej prażonego odpowiednika. Trochę improwizowałam przy wyborze składników do tej zapiekanki. Chciałam, aby danie było wegańskie i miało zdecydowany, pikantny smak. Jedno i drugie udało mi się osiągnąć. Mój mąż nawet nadał mu nazwę "wejście smoka", ale ja nie uważam abym przesadziła z ilością chili ;) Tak czy inaczej bardzo mi smakowało, polecam:)
Składniki:
Składniki:
- 3/4 szkl. kaszy gryczanej nieprażonej
- bakłażan
- cukinia
- grzyby boczniaki
- cebula
- sól
- pieprz, kolendra (razem utarte w moździerzu)
- oliwa
Sos paprykowo-marchewkowy:
- 2 marchewki
- 1 papryka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- papryka chili (ilość według własnych upodobań)
- 2 łyżki mleka kokosowego
- sól
- oliwa
Wykonanie:
- Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie.
- Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć posiekaną cebulę, pokrojonego w kostkę bakłażana, cukinię i boczniaki. Dusić do miękkości, doprawić. Połączyć z ugotowaną kaszą.
- Kaszę z warzywami przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w temperaturze 200°C przez ok. 25 minut.
- Przygotować sos: rozgrzać w rondelku oliwę, podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchew, paprykę i paprykę chili. Dusić warzywa do miękkości. Zmiksować blenderem, dodać mleko kokosowe, doprawić solą.
- Po 25 minutach zapiekania wyjąć naczynie z kaszą, rozprowadzić równomiernie po wierzchu sos i zapiekać jeszcze przez 10-15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz