Zapiekanka z kaszy gryczanej z sosem paprykowo-marchewkowym.

zapiekanka z kaszy gryczanej z warzywami
Odkąd odkryłam białą kaszę gryczaną stała się ona moim numerem jeden wśród kasz. Smak i zapach jest o wiele subtelniejszy od jej prażonego odpowiednika. Trochę improwizowałam przy wyborze składników do tej zapiekanki. Chciałam, aby danie było wegańskie i miało zdecydowany, pikantny smak. Jedno i drugie udało mi się osiągnąć. Mój mąż nawet nadał mu nazwę "wejście smoka", ale ja nie uważam abym przesadziła z ilością chili ;) Tak czy inaczej bardzo mi smakowało, polecam:)


Składniki:


  • 3/4 szkl. kaszy gryczanej nieprażonej
  • bakłażan
  • cukinia
  • grzyby boczniaki
  • cebula
  • sól
  • pieprz, kolendra (razem utarte w moździerzu)
  • oliwa

Sos paprykowo-marchewkowy:

  • 2 marchewki
  • 1 papryka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka chili (ilość według własnych upodobań)
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • sól
  • oliwa

Wykonanie:

  • Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie.
  • Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć posiekaną cebulę, pokrojonego w kostkę bakłażana, cukinię i boczniaki. Dusić do miękkości, doprawić. Połączyć z ugotowaną kaszą.
  • Kaszę z warzywami przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w temperaturze 200°C przez ok. 25 minut.
  • Przygotować sos: rozgrzać w rondelku oliwę, podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchew, paprykę i paprykę chili. Dusić warzywa do miękkości. Zmiksować blenderem, dodać mleko kokosowe, doprawić solą.
  • Po 25 minutach zapiekania wyjąć naczynie z kaszą, rozprowadzić równomiernie po wierzchu sos i zapiekać jeszcze przez 10-15 minut.

Komentarze