Tartaletki w stylu caprese.
Oto szybkie tartaletki śniadaniowe inspirowane klasycznym zestawieniem smaków z sałatki caprese. Mamy tu pomidorki, kulki mozzarelli i zawierające bazylię i oliwę zielone pesto. Do tego zapieczone w masie jajecznej, a więc pojawia się odwołanie do kolejnego klasyka - fritatty. Reasumując - wnętrze tak włoskie jak się da, otulone przyjaźnie francuskim ciastem;) Tartaletki są bardziej niż bardzo proste w przygotowaniu i nie ma co się zastanawiać, tylko biec do kuchni by je sobie (komuś) przyrządzić! Zachęcam:)
Składniki:
Składniki:
- ciasto francuskie
- 12 pomidorków koktajlowych
- 16 kuleczek mozzarelli
- 50 g zielonego pesto
- 2 jajka
- 1 łyżka śmietanki 30%
- Foremki wysmarować dokładnie tłuszczem i wyłożyć ciastem (powinno wystawać 1/2 cm ponad brzeg). Widelcem zrobić dużo dziurek w spodzie.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 5 - 10 minut. Przeważnie daje się obciążenie, ale ja robię bez - obserwuję ciasto i kiedy zaczyna się podnosić szybko je wyjmuję.
- Ułożyć na cieście połówki pomidorków i kuleczki mozzarelli.
- Zmiksować jajka, śmietanę i pesto i zalać wnętrza tartaletek.
- Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni.
- Podawać na ciepło lub zimno (ja wolę na zimno).
Komentarze
Prześlij komentarz