sobota, 2 stycznia 2016

Tartaletki w stylu caprese.

mini tarty caprese, mini tarty z pomidorkami i mozzarellą,
Oto szybkie tartaletki śniadaniowe inspirowane klasycznym  zestawieniem smaków z sałatki caprese. Mamy tu pomidorki, kulki mozzarelli i zawierające bazylię i oliwę zielone pesto. Do tego zapieczone w masie jajecznej, a więc pojawia się odwołanie do kolejnego klasyka - fritatty. Reasumując - wnętrze tak włoskie jak się da, otulone przyjaźnie francuskim ciastem;) Tartaletki są bardziej niż bardzo proste w przygotowaniu i nie ma co się zastanawiać, tylko biec do kuchni by je sobie (komuś) przyrządzić! Zachęcam:)
Składniki:

  • ciasto francuskie
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 16 kuleczek mozzarelli
  • 50 g zielonego pesto
  • 2 jajka 
  • 1 łyżka śmietanki 30%
Wykonanie:

  • Foremki wysmarować dokładnie tłuszczem i wyłożyć ciastem (powinno wystawać 1/2 cm ponad brzeg). Widelcem zrobić dużo dziurek w spodzie.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 5 - 10 minut. Przeważnie daje się obciążenie, ale ja robię bez - obserwuję ciasto i kiedy zaczyna się podnosić szybko je wyjmuję.
  • Ułożyć na cieście połówki pomidorków i kuleczki mozzarelli.
  • Zmiksować jajka, śmietanę i pesto i zalać wnętrza tartaletek.
  • Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni.
  • Podawać na ciepło lub zimno (ja wolę na zimno).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz