Kanelbullar - szwedzkie bułeczki cynamonowe.
Cynamonowe bułeczki w kształcie ślimaków są tak popularne w Szwecji, że doczekały się swojego święta, które obchodzone jest 4 października. I nie ma się czemu dziwić, bo są doprawdy smaczne. Bardzo aromatyczne, intensywnie cynamonowe i obłędnie słodkie :) Powinny być posypane po wierzchu cukrem perlistym, ale pominęłam ten składnik, zastępując go wiórkami kokosowymi. Na pewno większość z Was zna ten wypiek, choćby ze sklepów Ikea. Z powodzeniem możemy stworzyć taki deser w domu. Będzie jak znalazł po zimowym szaleństwie na śniegu, w towarzystwie gorącej kawy lub herbaty.
Składniki:
Ciasto:
Nadzienie:
Wykonanie:
Składniki:
Ciasto:
- 125 ml mleka
- 300 g mąki pszennej
- 20 g drożdży świeżych lub 10 g suchych
- 50 g cukru
- 70 g masła (roztopionego)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
Nadzienie:
- 100 g masła (miękkiego)
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 łyżka cynamonu
Wykonanie:
- Połączyć suche składniki. Jeżeli używamy drożdży świeżych to zrobić najpierw rozczyn. Jeżeli stosujemy suche to dodajemy je do suchych składników, a mleko lekko podgrzewamy.
- Suche składniki połączyć z mokrymi. Wyrobić dobrze ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości.
- Ciasto rozwałkować na prostokąt o bokach ok. 30x40 cm..
- Składniki na nadzienie utrzeć. Równomiernie rozprowadzić na rozwałkowanym cieście. Całość zwinąć w rulon.
- Pociąć na kawałki o grubości ok. 2 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając pomiędzy bułkami odstępy. Pozostawić do wyrośnięcia.
- Piec w temperaturze 200°C przez ok. 10 minut, aż się zrumienią.
Marzenko były oczywiście pyszne zwłaszcza do kawy, lubię degustować Twoje cudeńka:) Właśnie jestem na etapie czytania szwedzkich kryminałów - oni tam ciągle jedzą te bułeczki cynamonowe (na tony można warzyć) i piją hektolitry kawy. W międzyczasie nawet uda im się śledztwo:)Wierna Fanka
OdpowiedzUsuń