Fyrstekake - tarta migdałowa z Norwegii.
P.S. Inspiracją był dla mnie przepis z tej strony.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki
- 110 g masła
- 80 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 75 ml śmietany kremówki 36%
- 1 żółtko
- szczypta soli
Nadzienie migdałowe:
- 2 białka
- 50 g masła (roztopionego)
- 200 g zmielonych migdałów
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka zmielonego kardamony
- szczypta soli
Ponadto:
- 1 żółtko (roztrzepane, do posmarowania wierzchu)
- cukier puder do oprószenia tarty
Wykonanie:
- Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na dwie części, mniejszą i większą. Owinąć folią spożywczą i chłodzić przez godzinę w lodówce.
- Białka ubić na sztywno. W drugim naczyniu połączyć pozostałe składniki. Przełożyć delikatnie pianę i wymieszać.
- Formę na tartę natłuścić, schłodzone ciasto wyłożyć na spód (tą większą część), na to wyłożyć nadzienie migdałowe. Mniejszy kawałek ciasta rozwałkować, pociąć na pasy i układać na wierzchu, tworząc kratkę. Całość posmarować roztrzepanym żółtkiem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec przez godzinę.
- Wystudzoną tartę oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz