środa, 20 stycznia 2016

Janssons frestelse - zapiekanka z ziemniakami i szprotkami.

Janssons frestelse czyli pokusa Janssona. Szwedzka zapiekanka z ziemniakami i szprotkami - czyli w końcu coś rybnego! Rzecz dla amatorów nowych, mocnych doznań;) Danie zostało podobno nazwane od słynnego śpiewaka operowego i smakosza Pelle Janzona, a przepis po raz pierwszy został opublikowany w 1940 roku. Zapiekanka ma bardzo przyjemną aksamitno-śmietankową konsystencję i zaskakująco bogaty smak, jak na tak skromną ilość składników. Pokusa Janssona najczęściej serwowana jest na świąteczny, bożonarodzeniowy stół, lecz z pewnością można ją jeść cały rok - nie tylko zimą. W wielu przepisach jako rybny składnik podawane są anchois, jednak podobno wynika to ze złego tłumaczenia. Fileciki z sardeli byłyby tu zbyt mocnym i słonym akcentem - mają być szprotki!

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 puszki szprotek w oleju
  • 500 ml śmietany kremówki
  • sól i biały pieprz
  • masło
  • bułka tarta
Wykonanie:

  • Ziemniaki obrać i pokroić na paski (coś w rodzaju cienkich frytek).
  • Cebule pokroić w plasterki i podsmażyć do miękkości.
  • Formę do zapiekania natłuścić i ułożyć w niej kolejno warstwy: ziemniaki, cebula, szprotki, ziemniaki, cebula, szprotki i ziemniaki.
  • Wyrównać powierzchnię i oprószyć solą i pieprzem.
  • Zalać śmietanką, której poziom powinien sięgać niemal do ostatniej warstwy ziemniaków.
  • Położyć kilka kawałków masła na wierzchu i posypać obficie bułką tartą.
  • Piec pod przykryciem około godzinę w temperaturze 250 stopni. Na ostatnie 10 minut zdjąć przykrycie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz