Janssons frestelse - zapiekanka z ziemniakami i szprotkami.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 puszki szprotek w oleju
- 500 ml śmietany kremówki
- sól i biały pieprz
- masło
- bułka tarta
- Ziemniaki obrać i pokroić na paski (coś w rodzaju cienkich frytek).
- Cebule pokroić w plasterki i podsmażyć do miękkości.
- Formę do zapiekania natłuścić i ułożyć w niej kolejno warstwy: ziemniaki, cebula, szprotki, ziemniaki, cebula, szprotki i ziemniaki.
- Wyrównać powierzchnię i oprószyć solą i pieprzem.
- Zalać śmietanką, której poziom powinien sięgać niemal do ostatniej warstwy ziemniaków.
- Położyć kilka kawałków masła na wierzchu i posypać obficie bułką tartą.
- Piec pod przykryciem około godzinę w temperaturze 250 stopni. Na ostatnie 10 minut zdjąć przykrycie.
Komentarze
Prześlij komentarz